Разходка из Медния град на Петър Голийски

Едно момиче тръгва по следите на древен ръкопис, за да разбули загадката на Медния град. Пътят е осеян с опасни създания, а зад ъгъла дебнат неочаквани приключения. Разтуптяхме ли сърцето ви? Тогава заповядайте в книжарница „Хеликон“ – „Витоша“ на 20. октомври и се потопете в една магична история с помощта на нейния автор.

В четвъртък от 18:30 ч. писателят Петър Голийски ще ви очаква на бул. „Патриарх Евтимий“ № 68 в София, за да представи новата си книга „Елизабет и тронът на Медния град“. Романът проследява патилата на Елизабет след откриването на Живата вода в част първа от поредицата. И този път Голийски е съчетал автентични фолклорни предания, митове и фентъзи елементи, за да ни предложи неповторим разказ за детето с неустрашимо сърце и неговото пътуване към неизвестното.

Петър Голийски е преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси обхващат историята и културата на дунавските и волжките българи, както и на народите от района на Кавказ и Средна Азия. Образите, които изгражда, са вдъхновени от оригинални византийски текстове от IX до XI в. и от средновековния „Именник на българските владетели“. В задушевен разговор с Вал Стоева историкът ще разясни куп любопитни и важни подробности за своите герои, за препятствията, пред които се изправят и посланията, които отправят с действията си.

Събитието е организирано от книжарница „Хеликон“ – „Витоша“ и издателство „Егмонт“ и е подходящо за деца над 10 години.

– – –

Ако ли книгите, базирани на българския фолклор, са на почит в дома ви, вижте още:

„Легенда за първия кукер“, Димитър Петров (изд. „Егмонт“)

„Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“, Елена Павлова (изд. „Софтпрес“)

„Кало змея“ – Милен Хальов (изд. „Сиела“)

„Змей закрилник“ – Симона Панова (изд. „Сиела“)

книгите-игри на Никола Райков (изд. „Геймтейл“)

книгите за жабчето на Юлия Спиридонова (изд. „Кръгозор“)

книгите на Лозинка Йорданова (изд. „ЕМАС“)