Рамона Куимби на 8 години

Малкото момиче порасна!

Следвайки стъпките на Рамона Куимби, неусетно се озоваваме в трети клас. Гневните изблици и белите на малката Рамона са отстъпили мястото си на точността и сериозността, присъщи само на една пораснала млада дама.

Нашата героиня е на цели 8 години, а новото й училище се казва „Кедърхърст“. За да стигне до него, Рамона трябва да използва автобус, а Бийзъс за първи път няма да е около нея, за да я спасява. Освен училищните размествания, семейство Куимби се изправя пред още едно предизвикателство – бащата на момичетата напуска скучната си работа като касиер в супермаркет, за да се върне в колежа и да последва мечтите си…

За разлика от България, където образованието е доста евтино, в Америка трябва да пестиш наистина много, за да учиш в колеж. За да се издържат и да ходи майка й на работа, Рамона трябва да стои при мисис Кемп (бабата на Хауи) след училище и да понася ужасната Уила Джийн.

Проблемите на момичето се увеличават, когато среща „маймуната“ Дани – нов съученик, който се държи грубо, прави се на интересен и краде гумичката на Рамона. Новата учителка – мисис Уали – също е се държи доста…различно от предишните учители и героинята не може да прецени дали да я харесва или не съвсем. Единственото хубаво в цялата ситуация е ОВДЧ – идея, която грабва Рамона и я кара да се чувства наистина СТРАХОТНО!!!

Но нека не избързваме, да видим какво се случва с момичето в училище:

Първо, проблемите с грубияна Дани не се отразяват никак добре на приятелката ни.

Второ, ръкописната буква „К“ не желае да се напише по красив начин в тетрадката на Рамона.

Трето, суровото яйце прави момичето за смях, а учителката й я нарича „фукла“.

И за капак на всичко, малката Куимби се разболява и повръща в клас!

Нещастията засипват чувствителното дете, а принудата да се храни с език (защото е по-евтин) и необходимостта с Бийзъс да сготвят вечеря, за да отменят майка си, внася допълнително напрежение в къщата на семейство Куимби. Ще имат ли край тежките дни? Хммм…

Трудностите са навсякъде около нас. Всеки ден е изпълнен с нови проблеми, с нови препятствия и с нови предизвикателства. Лесно е да се предадем, да зарежем мечтите си и да увесим тъжно нос. Но всъщност трябва много малко – да си сложим новите дрехи, да излезем заедно навън и да се държим добре с останалите – като мило задружно семейство. Защото в крайна сметка тъкмо сплотеността може да ни донесе неочаквани приятни преживявания!

О, какво е ОВДЧ? Не съм забравила, ще ви кажа: Остави Всичко Друго и Чети! Това е и мотото на празника D.E.A.R. Day, който всяка година хиляди деца по цял свят честват навръх рождения ден на Бевърли Клиъри (12. април). Без доклади, без домашни, без условия – ОСТАВИ ВСИЧКО ДРУГО И ЧЕТИ! По десет минути на ден, всеки ден. За да полетиш напред, да сбъднеш мечтите си и да обиколиш света! Ще празнуваме ли и ние на 12. април?

Не пропускайте да прочетете три книги на Бевърли Клиъри и да се включите в „Читателска щафета 3 мини“! Грабнете своята значка и се забавлявайте щуро!