Колдър, Петра, Томи: Райт 3

Откакто „изтичах” „По следите на Вермеер” с 12-годишните Колдър и Петра в търсене на откраднатата Вермеерова картина „Пишещата дама”, все ми се искаше да прочета за още някоя загадка свързана с произведение на изкуството. Така де, апетитът идвал с храненето! Оказа се, че авторката Блу Балиет, отново с помощта на илюстратора Брет Хелкуист, услужливо е въвлякла двамата малки детективи в още едно приключение в света на изкуството.

Този път застрашеното произведение е от областта на архитектурата – прочутата Роби Хаус, проектирана от световноизвестния архитект Франк Лойд Райт. Роби Хаус се намира в квартал Хайд Парк в Чикаго и е собственост на Чикагския университет. В края на учебната година вестниците съобщават, че сградата е застрашена и тъй като университетът няма средства да я възстанови, ще я раздели на 4 части, които да отидат в 4 музея по света.

Както вероятно сте предположили това „решение” никак не допада на необикновената учителка г-ца Хърси и класа й. Те се заемат да привлекат общественото внимание върху спасяването на Роби Хаус.

В картинката освен Колдър и Петра се включва и най-добрия приятел на Колдър – Томи. След разплитането на загадката с Вермеер двамата с майка му се връщат в стария си квартал, а момчето – в стария си клас. Възрастната съседка г-жа Шарп също е въвлечена в случая по странен начин заедно с 2 екземпляра от книгата „Невидимия” на Хърбърт Уелс.

Въобще и в тази книга не липсват съвпадения, случайности и плашещи преживявания. Загадката е на ниво, а в разследването на децата има доста червени херинги (какво значи червена херинга ще ви оставя да разберете сами). Разплитането на случая се затруднява допълнително от недоверието и подозрителността на Томи към Петра, а и защо да не го признаем – той ревнува Колдър от нея.

Но няма какво да ви обяснявам повече – чисто и просто обичам подобни книги! Първо, човек научава интересни факти – за архитекта Франк Лойд Райт, за Роби Хаус и зловещата й история, както и за книгата „Невидимия” на Хърбърт Уелс. Второ, става свидетел на трудните взаимоотношения между малките детективи и преобразуването на двете приятелски двойки Колдър-Томи и Колдър-Петра в приятелско-детективски равнобедрен триъгълник. Big SmileТочно така, в „Райт 3”! Трето, в илюстрациите отново има скрити символи, с чието откриване да поразкършите мозъка си.

Е, сега вече гладни ли сте за приключения в света на архитектурата?

 Автор: Лора Филипова

[club]