Работилница за четящи деца – преглед

В събота, 23.03.2013 г., в Американския център на Столична библиотека се проведе работилница за началните учители от училищата в София и страната, желаещи да насърчат още по-активно възпитаниците си да четат.

Лектор бе Аглика Дамаскова – учител в „Увекинд“ и посланик на кампанията „Забавното лятно четене“. В рамките на няколко часа тя разкри своите методи за насърчаване на четенето и предложи интересни примери на близо 40 учители, присъстващи на работилницата.

Как да предлагаме книги на децата? Можем ли да ги убедим, че филмите са по-интересни от книгите?   Тези и много други въпроси намираха своя отговор, подкрепен с примери от дългогодишната учителска практика. За да убедите своя тийнейджър, че книгата може да е готина, просто му я предложете по нестандартен начин: „Хайде да открием десетте разлики в облеклото на героя от книгата и от филма!“ или „Защо не напишеш свой сценарий за филм, следвайки книгата?“. Тези практики работят, защото не противопоставят кино и литература, а ги  карат да работят заедно, превръщайки децата в читатели.

Друг път на книгата към сърцето на децата е чрез препоръчването на интересна за всеки ученик книга. Попадне ли детето веднъж на любопитно четиво, което да го грабне, то самото ще продължи да иска да чете. Тук ролята на учителя е много голяма, сподели Аглика Дамаскова, като препоръчването на съвременна литература не зависи толкова от познаването на пазара, а по-скоро от познаване на самите деца. За да не се лутат учителите все пак в намирането на подходящи книги, могат да използват помощта на библиотекари, книжари и медии, следящи развитието на модерната литература, като www.Detskiknigi.com.

Важно е също така децата да имат достъп до книгите, като насърчаваме родителите да ги водят в книжарница. Понякога децата избират неподходящи за възрастта и интересите си книги, но често попадат на правилния избор. Освен това, ако детето само си е избрало книгата, то ще трябва да я прочете, защото е взело решение само. 🙂

Още много интересни идеи се обмениха на работилницата за четящи деца – една чудесна инициатива в подкрепа на активните и загрижени учители.

За съжаление, нежеланието за четене от страна на учениците, предизвикано не само от старата и необновена учебна литература, но понякога – и от неразбирането от страна на родителите, води до голяма пропаст в грамотността на децата. Често родителите споделят, че не могат да отделят 5 лв. за книжка. Тук изскочи възражението, че в крайна сметка една бира струва колкото книгата и е жалко двете да се сравняват. От страна на изд. „Сиела“, един от организаторите на работилницата, се изказа мнение, че вероятно повечето български издателства не биха отказали да направят отстъпка на училищата при закупуване на модерна литература. А според нас вкарването на съвременни четива, съответстващи на интересите на новите деца, със сигурност ще променят драстично негативните данни за грамотността на българчетата.

В заключение – има светлина в тунела. Да я достигнем обаче зависи не само от учителите, а от обединените усилия на родители, учители, библиотекари и книгоиздатели, които заедно да променят остарелите нагласи в областта на четенето.