Ръководство за родители в света на фентъзи книгите

Имате ли почитатели на Хари Потър у дома? В последните години бестселър поредицата на Роулинг привлече много нови фенове към фентъзи жанра. Преди това поколения млади читатели са били омагьосвани от чаровни герои като Питър Пан и Мери Попинз. Според статия в www.scholastic.com причината децата толкова много да харесват фентъзи книгите е фактът, че те им позволяват да пътуват в безброй различни светове без да напускат уюта на дома. Единственото изискване да се отправиш на такова пътешествие, е да имаш желание да мечтаеш. Когато насърчавате желанието на децата си да четат книги, които им позволяват да избягат от еднообразното ежедневие, вие давате сила на въображението им. И резултатът е наистина фантастичен.

Защо си заслужава децата да четат фентъзи книги
Може да ви е трудно да повярвате, но фантастичните книги могат да бъдат мощно средство за обучение. Когато децата четат фантастична история, те започват да подлагат на съмнение света около себе си. Това може да събуди у тях желание да научат повече в области като естествени науки, физика, история, да опознаят космоса и много други. Освен това, фентъзи книгите предизвикват въображението по много магични начини. Когато възприятията за реалност се размиват, креативността процъфтява. Тогава е и най-подходящото време да насърчите интереса към творческото писане. И помнете какво е казал Алберт Айнщайн: „Въображението е по-важно от знанието.”

Говорете с децата си за книгите
Фентъзи романите могат да бъдат както красиви и вдъхновяващи, така и плашещи. Отделете време, за да говорите с децата си за книгите, които четат и ги подтиквайте да изказват мнението си за тях. Ето няколко подходящи въпроса за започване на такъв разговор:

  • Как разбираш кое в историята е реално и кое не?
  • За какво използват силите си героите в книгата – за добро или за зло?
  • Разкажи ми къде се развива действието? Би ли искал/а да посетиш това място?
  • Как авторът използва въображението си, за да разкаже историята?

Можете дори да мотивирате децата да създават свои собствени фантастични истории с въпроси като: В какъв свят би се развивала твоята история? Какви щяха да бъдат правилата? Героите ти ще приличат ли на някого, когото познаваш?

Отвъд книгите
Може да опитате и различни дейности, които да удължат удоволствието от книгата:

  • В много книжарници и сайтове може да откриете различните игри, свързани със света на Хари Потър.
  • Може да заведете децата на цирк или шоу с фокуси. След това организирайте свое домашно магическо шоу.
  • Гледайте филми, базирани на класически фентъзи книги. Преди това прочетете книгата с децата си и накрая обсъдете с тях приликите и разликите между филма и книгата.

Фентъзи заглавия, които не бива да пропускате
Ето няколко популярни (и не чак толкова) заглавия, с които да започнете своя рафт с фентъзи книги:

Класики в жанра, които нямат нужда от представяне

За по-малки читатели (6-10г.)

За по-големи читатели:

Скрити съкровища, които екипът ни великодушно ще сподели с вас Tongue Out

За по-малки читатели (6-10г.)

Поредицата „Страната на сънищата“ на Юлия Спиридонова-Юлка („Любими попътечо“, „Кралска кръв“ и „Иглата на Лабакан“) – настанете се удобно и се насладете на приключенията на Иво и попътечовците от Страната на сънищата. Майсторският стил на писане на Юлка е безспорен, а умението й да вплита елементи от приказни сюжети в повествованието впечатлява не само децата, но и възрастните.

 

 

 

 

„За щастие, млякото“ на неподражаемия Нийл Геймън – това е шеметно пътуване напред-назад в пространствено-времевия континуум с появяващи се пиратски кораби, акули, стегозаври професори и Динозавърска Галактическа Полиция. А, и един баща с една бутилка мляко!

 

 

 

 

 

Поредицата на Катрин Купър за „Приключенията на Джак Бренин“ – Джак е Избраният, който трябва да се върне в миналото и да върне изгубеното друидско съкровище. Това никак не е лесно, когато се съмняваш в собствените си способности, а светът се оказва населен с всякакви магически същества като феи, богарти и спригани. Поредицата е увлекателна, пълна с тайнствени знания, скрити съкровища и опасни приключения. А накрая ще се убедите, че животът има смисъл, ако имаш чисто сърце и желание да помогнеш на другите.

 

 

За по-големи читатели (11-16г.)

„Мастилено сърце“ на Корнелия Функе – Мо има дарбата да материализира в нашия свят герои от книгите, докато чете на глас. Героите, както сами знаете, са не само добри, но и лоши. Така Мо и дъщеря му Меги са въвлечени в напрегната надпревара с истински книжни злодеи, а залогът е спасяването на майката на момичето. Функе е истински магьосник с думите, които държат читателя омагьосан до последното изречение. В резултат „Мастилено сърце” е като любовно обяснение към думите и детските книги и екипът ни се надява да види издадена на български цялата трилогия.

 

 

Поредицата „Подземните хроники“ за Грегор Горноземеца на Сюзан Колинс – след пропадането си в Подземната страна Грегор се превръща е неохотен воин, който преживява много премеждия, самоубийствени мисии, битки, разочарования, предателства. Успява обаче да създаде и здрави приятелства и да намери клетвен съюзник. Благодарение на заплетения сюжет, необикновената обстановка, динамичното действие, запомнящите се и интересни герои, както и щипката морални дилеми за размисъл, „Подземните хроники“ притежават потенциала да превърнат неохотните читатели в запалени приятели на книгите.

 

 

„Краля демон“ – първата книга от поредица за „Седемте кралства“ на Синда Уилямс Чайма. Книгата ще ви отведе в жестокия свят на магьосници и планински кланове, които се борят за надмощие и завладяване на трона на фона на раздирани от военни конфликти съседни кралства. Бившият разбойнически главатар Хан Алистър и принцесата наследница Раиса са представители на двете крайности в обществото на Превалски брод, но след лавината от случайности и политически интриги, съдбите им започват да изглеждат странно свързани. А не липсва и загатнат потенциал да променят света из основи. Хубавото е, че от издателство ЕМАС планират до края на годината да издадат и следващата книга от четирилогията – The Exiled Queen (а може би и третата).

 

„Войната на вещиците“ на Майте Каранса – завладяващо начало на трилогията, в което магиите са като допълнение към заплетения сюжет, изграден майсторски от Майте Каранса. Различните нишки се разкриват постепенно, оплитайки читателя в една приказка за завист и съперничество, алчност и добросърдечност, стара като света.

 

 

 

 

„Хълмът Уотършип“ на Ричард Адамс е класика в англоезичните страни, но у нас е почти неизвестна и незаслужено подминавана. Романът най-кратко може да се опише като героично фентъзи, разказващо за изпълненото с опасности и битки пътешествие на група диви зайци към свободата и щастието.

 

 

 

 

Поредицата „Приказки от Горната земя“ на Весела Фламбурари („Мина, магиите и бялата стъкленица“, „Мина и магията за предсказание“ и „Мина и тайната на магиите“) – трилогията разказва за приключенията на Мина и нейните приятели в Горната земя и тяхната борба срещу силите на злото в лицето на Сомор. Премеждията на малката бояра (изключително силна магьосница) и компания приковават вниманието на читателите, като същевременно елегантно посяват семенцата на идеите за добро и зло.

 

 

 

„Голямото отвън“ на Илко Германов е превъзходно начало на фентъзи поредица с главни герои група 6-сантиментрови джуджета с голяма физическа сила, силна воля и непреодолимо желание да изследват неизследваното. Резултатите, както се досещате, са неочаквани и понякога комични. „Заливът“ е втората книга от поредицата.

 Превод и адаптация: Цветомила Димитрова