Queen Victoria’s bathing machine – да се къпеш по кралски

Преслава Колева е редактор в сайта  “Аз чета” от четири години. Вече две години живее във Великобритания със семейството си. Има дъщеричка на две години и половина. Тя ни представя детски книги на английски език, които подбира и чете на дъщеря си.

„Queen Victoria’s bathing machine” от Gloria Whelan (изд. Simon & Schuster) е перфектния пример за това как може да запалиш децата по история, като им я представиш по интересен и забавен начин. Римуваният разказ за машината за къпане на кралица Виктория е написан увлекателно и занимателно, а освен това е базиран на реални събития.

Когато за първи път чух „машина за къпане“, си представих нещо като система за къпане. Но се оказа точно машина за придвижване в морето, която позволява на човека вътре да се съблече и да влезе директно във водата. По този начин остава прикрит от чужди погледи и може да се наслаждава на къпането. Ако се чудите за нуждата от подобно чудо, то е било използвано в миналото, в името на благоприличието.

Машина за къпане на остров Уайт, Великобритания

И макар принц Алберт да не е човекът, измислил тези машини, той е проектирал конкретно тази, за която се разказва в книгата. Вярвал е, че морската вода е полезна за здравето и е насърчавал кралица Виктория в къпането. Машината за къпане може да се види днес на плажа, принадлежащ към Озбърн Хаус, на остров Уайт (Великобритания).

Глория Уейлин разказва в римувана форма за желанието на кралица Виктория да се разхлади в морските води, но нуждата да спазва благоприличие води до идеята на Алберт, който е готов на всичко, за да зарадва своята съпруга и да й помогне да постигне така жадуваната наслада.

Историята е поднесена забавно и ще се хареса на малките деца, за които това би представлявало игра. Красивите илюстрации на Нанси Карпентър допълват разказа и придават още забавни нюанси.

Осъзнавам, че подобно книга вероятно не би се сторила интересна на българския пазар, но наистина е идеалният пример как би следвало да възпитаваме любовта на децата към историята. А после те сами ще искат да научат още нещо и да допълнят познанията си.

А машината за къпане – и аз бях там и аз я видях.

Автор: Преслава Колева