Пуснаха в обращение монети с мечето Падингтън

Кралският монетен двор пусна днес в обращение 2 нови монети с образа на мечето Падингтън от едноименната класическа детска поредица на Майкъл Бонд, съобщава BBC. На монетите мечето от тъмно Перу е пред лондонския дворец Тауър и пред катедралата Свети Павел и с тях британците отбелязват 60-годишнината на популярния литературен герой, който е познат и у нас.

Първата книга за Падингтън излиза през октомври 1958 година, а миналата година Монетният двор пусна монети от по 50 пенса, на които мечето посещава други лондонски забележителности като гара Падингтън, чието име носи, и гвардейците пред Бъкингамския дворец.

„След огромната популярност на монетите с многообичаното мече от миналата година, си помислихме, че е напълно в реда на нещата Падингтън да продължи своите приключения из Лондон върху британските монети.“,

коментира Никола Хауъл, директор „Монети за общо потребление“, и допълва:

„Падингтън е значима част от британската поп култура и е любимец на феновете от всички възрасти. Сигурни сме, че ще го търсят в рестото си.“

Още един любимец от детските книги бе увековечен тази година на монета от 50 пенса – Грузулакът на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, който е издаден и на български.