Пуснаха първата у нас детска книга-игра!

България вече може да се похвали с първата книга-игра за деца! Книгата на Никола Райков е озаглавена „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и е подходяща както за най-малките, така и за възрастните, съобщава Дарик.

„През 90-те години подобни книги-игри бяха изключително популярни. Издадени бяха около 200 такива заглавия, с което страната ни се нареди на първо място по брой издадени книги-игри на глава от населението. Оказа се обаче, че всички те са предназначени повече за тинейджърите, а не за децата“, обяснява пред радиото авторът. Според него в световен мащаб почти не са правени подобни книги с изключение на два опита в Англия и САЩ в началото на 80-те, когато обаче са адаптирани класически произведения.

Книгата предлага 20 различни финала, като няма нито един отрицателен герой и нито един лош край. „В приказките, които четем на моя син доста често има убийства и лоши герои, които според мен не са подходящи за малки деца. Затова предпочетох в тази да няма такива“, обясни Райков.

Книгата се разпространява единствено чрез онлайн поръчка, по същия начин тече и рекламата й. Хартиеният вариант е отпечатан в Пловдив като тиражът е в размер на 1000 бр. Една четвърт от него вече е продадена.