Първа книга за малки художници

Когато започнах да работя в училище ми беше трудно. Започнах като възпитател и имах чудесни деца пред себе си, с които трябваше да бъдем заедно по цял следобед. След написването на домашните, оставаше време за творчески занимания. Но никой не ти дава  учебник и указания за това. Всъщност именно това е чудесното – може да творите заедно без да следвате точно определен план.

На мен от огромна помощ ми бяха творческите книги на издателство Фют. Исках да ги снимам за да видите колко много любопитни ръце са ги разгръщали, но те отново са в училище, разбира се. Тези книги продължават да бъдат за мен вдъхновение, нищо че вече съм класен ръководител.

„Първа книга за малки художници“ не прави изключение. Това е прекрасно издание, което носи в себе си много идеи за работа. Иска ми се да споделя с вас тези, които аз видях.

Книгата е чудесна както за индивидуални занимания вкъщи с мама и тати, но и в училище. Формата на книгата е такъв, че бихте могли да снимате разтвора и с помощта на мултимедията целия клас да вижда инструкциите за работа.

Заданията са така подбрани, че да няма разплакани и разстроени деца в края на занятието. Всичко е достъпно, забавно и красиво. Работи се с достъпни материали. С малко планиране всяко дете би могло да има необходимото за работа – бои, картон, гъбичка, лепило. Нищо, което да затрудни учителите или родителите. Задачите са изпълними в условията на всяка класна стая, не е необходимо да ползвате кабинета по изобразително изкуство. Всяко дете ще може след това гордо да показва сътвореното от него.

В книгата са показани различни техники и има идеи за работа с различни материали – нови или подлежащи на рециклиране. Това дава насоки как да покажете на децата, че има безкрайно много начини за творчество, които им помагат да изразят себе си.

Занятията, посветени на празниците, дават насоки за творчество в тези специални дни от годината – великденски пиленца, гергьовски агънца, зимни градове и снежинки, осмомартенски поздравителни картички, пролетни гирлянди. Децата биха могли да работят в час или да им дадете време да направят украса за класната стая у дома.

Темите в книгата са благодатни за разговори. Защо ръчно изработеният подарък е по-ценен от купения? Какво се е случило с динозаврите? Защо са важни за нашата планета пчелите? Как може да запазим животните в океаните? Какво са ангелите? Как са живели хората в замъците?

Има и множество варианти за междупредметни връзки.

Всяка една минута прекарана в творчество, в разговор, в обсъждане на увлекателна тема показва на децата, че са сръчни, умни, талантливи. И че не е необходим таблет или телефон, за да бъде забавно, шарено и интересно.

Mожете да поръчате книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.