Прочети и засади! Детска книга се превръща в истинско дърво след употреба

Книгите са богатство за своите читатели и заплаха за съществуването на дърветата… Може ли да бъде намерен компромис между любовта към книжното тяло и опазването на околната среда? Сайтът PSFK.com разказва за уникална идея, която неотдавна се превърна в реалност.

Новата програма The Tree Book Tree предлага красива детска книжкa, която може да се превръща в истинско дърво, след като бъде прочетена и засадена или с други думи „книга, която връща на природата онова, което й е отнела“. Аржентинското издателство за детска литература Pequeño Editor, в партньорство с FCB Buenos Aires, създава първата подобна книга, излязла на пазара през март 2015 г.

Изумителната книга с картинки, подходяща както за деца от 8 до 12 г., така и за възрастни, е озаглавена Mi Papá Estuvo en la Selva (“Баща ми беше в джунглата”). Нейни автори и илюстратори са Густи и Ан Десис. В книгата едно момче разказва за приключенията на баща си в еквадорската джунгла. Приказката е създадена по истинска история и се очаква това да накара читателите да се замислят върху разрушаването на естествените хабитати и да ги вдъхнови да опазват живота около тях.

Книгата е специална заради нейната изработка. Самата хартия е сатенирана и не съдържа киселина, а за отпечатването ѝ е използвано еко мастило. Страниците са ръчно пришити една към друга, а между тях внимателно са посяти семена на дървото жакаранда, за да ѝ помогнат да се превърне в дърво. В Аржентина книжарниците украсяват витрините си, показвайки процеса на превръщане на книгата в дръвче.

Тази красива и креативна книжка цели да покаже на младите читатели как книгите влияят на околната среда и да възобнови цикъла на растеж. За направата на книгите се унищожават дървета, които обаче биват засадени наново, след като книгите бъдат прочетени. Въпреки, че това не е трайно решение на проблема с прекомерното използване на хартия, тази нова идея е един прекрасен начин да се замислим как създаването на книжни изделия влияе на природата. Освен това, децата определено ще бъдат впечатлени да видят собствената си книжка да се превръща в голямо дърво. Както кампанията твърди: „Дърветата и децата могат да растат заедно“.

Да учим децата как всяко нещо, което използват, влияе на Земята, е благородна кауза, особено когато се осъществява по един толкова красив начин.

Можете да разгледате части от книгата тук. А ето и видео как е направена книгата и в какво се превръща, след като бъде прочетена:

 Превод от английски език: Татяна Христова