Приятелство от първото писмо!

В специалната секция “Бели врани” на сайта публикуваме ревюта на книги от четящи тийнейджъри. Днешното ревю отново е на Димитър Койчев, чийто поглед към прочетените книги винаги е много интригуващ.

Най-невъзможните срещи понякога са най-необходими в живота на хората и се случват въпреки обстоятелствата или точно заради тях. Така е и при момчетата Оливър Полот и Мориц Фарбер от романа „Защото никога няма да се срещнем“ (изд. Ентусиаст) на Лия Томас.

Оливър страда от опасна за живота алергия към електричеството, която не му позволява да излиза от ясно очертаните граници на сгушената в гората къща, в която живее заедно с майка си. Мориц е един обиковен шестнайсетгодишен тийнейджър, чието сърце е прекалено слабо, за да функционира без пейсмейкър. И точно това прави срещата между двамата невъзможна, но все пак те се свързват помежду си с помощта на писма.

Да чезнеш от любов или да се опълчиш на побойник?

Единствената утеха на Оливър, когато неговата приятелка Лиз го изоставя, се оказва Мориц. А единственият човек, който дава кураж на Мориц да се опълчи срещу побойника, който го тормози от години и е решен да го унищожи, е Оли. Но какво ще стане, ако Лиз се върне при Оливър? Дали двете момчета ще успеят да запазят крехкото приятелство, което са установили помежди си? А ако Мориц не успее да се пребори с грубиянина?

„Това няма ли да е удивително?“

Между двете момчета има много неизяснени въпроси, неизказани мисли и чувства. В живота и на двамата има тайни, които ги свързват, но и застрашават отношенията им. Какво ще се случи, когато истината излезе наяве?

„Защото никога няма да се срещнем“  на Лия Томас е книга, пълна с тъга, лъжи и разочарование, но и с много радост и смях. Книга, която отговаря на изключително важните въпроси за живота, любовта и приятелството. Грабваща вниманието история, подходяща за хора на всякаква възраст, която показва силата на човешките емоции.

Книгата бе номинирана в категория “Майстори” на Награда “Бисерче вълшебно” 2018.

Автор: Димитър Койчев