Принцесата на Холандия Лаурентин ван Оранйе в София

Принцеса Лаурентин от Кралство Нидерландия е изключителна личност: специален посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността, председател на фондация The Reading & Writing, бореща се с неграмотността сред деца и възрастни, автор на детските книги за Мистър Фини, както и активен защитник на околната среда.

Днес Лаурентин ван Оранйе пристигна в България, за да стане част от Националната библиотечна седмица, която започва на 12.05.2014 г., а междувременно успя да подкрепи кампанията „Книги за смет“, организирана от фондация „Кредо Бонум“ и да се срещне със свои почитатели в Детски отдел на Столична библиотека.

Наш екип успя да вземе специално интервю с принцесата на Холандия, от което ще научите повече за борбата с неграмотността, която дамата води повече от 20 години, за възгледите й относно ролята на библиотеките в развитието на активни и грамотни млади хора, за екологичните предизвикателства пред обществото, както и за писателската й кариера.

По време на срещата на Лаурентин с деца в Столична библиотека успяхме да научим повече и за книжката „Мистър Фини и загадката сред дърветата“, отпечатана специално за кампанията „Книги за смет“. Както и в първата книга, издадена на български език – „Мистър Фини и светът надолу с главата“ (изд. Сиела), принцесата залага на посланията, че природата трябва да се пази, защото е от изключителна важност за обитателите на планетата, но в новата книжка се появява и посланието, че трябва да споделяш, за да получаваш.

От малките си почитатели очарователната дама научи какво е мнението им за библиотеките и за тяхната важност и се извини на малка госпожица, че днес не носи короната си. 🙂

Очаквайте интервюто с принцесата на Холандия, както и новини от откриването на Националната библиотечна седмица утре!