Приключения в програмирането с Руби

„Здравей, Руби“ (изд. Егмонт) на Линда Лукас е втората книга, която ви представяме в кампанията Дни на книгите за програмиране за деца. Линда Лукас е не само програмист и разказвач на истории, но и илюстратор. Тя е и основател на инициативата Rails Girls, която дава възможност на млади жени от цял свят да придобият умения за програмиране. Със „Здравей, Руби“ тя се обръща към децата, като целта на книгата й не е да ги научи на конкретен език за програмиране, а на логическо и аналитично мислене, което е в основата на програмирането.

Линда вярва, че играта и въображението са в основа на ученето и затова избира да запознае децата с програмирането с помощта на червенокосата калпазанка Руби. Тя обича да учи нови неща, не се отказва лесно и е доста практична. Един ден Руби получава картичка от баща си, в която той й възлага приключенска мисия – да открие 5 джема (аз лично предпочитам думата скъпоценностиSmile). Момичето разполага с много малко информация, но благодарение на логическото си мислене съставя план и карта за намирането им и приключението започва.

Срещаните от Руби пингвини, лисици, снежен леопард, роботи и момче с домашен любимец питон са не само нейни помощници, но и помощници на авторката. Чрез техните черти и действия тя представя на пръв поглед плашещи понятия, като алгоритми, функции, низове, булеви изрази, структури от данни, цикли, по забавен и достъпен за децата начин. Забавлението става съвсем практическо във втората част на книгата, която включва различни задачи, упражнения и игри за бъдещи програмисти. Така те неусетно се учат да раздробяват проблем на по-малки задачи (последователност), да съставят план за действие (алгоритъм), да забелязват закономерности (цикли) или да организират информацията ефективно (структури от данни).

„Здравей, Руби“ е подходяща е за по-малки деца (6+ г.) и имайте предвид, че идеята на авторката е тя да бъде четена съвместно от дете и родител. Както пише самата Линда в предговора обаче, не е необходимо да я четете цялата наведнъж и от край до край. Можете да се спрете на отделни глави и да се забавлявате с предложените игри и упражнения, които отговарят на моментните възможности на вашия малчуган, докато той/тя е готов да продължи да навлиза в света на програмирането. Ако забележите, че детето ви проявява по-голям интерес, можете да посетите и www.helloruby.com където ще намерите още материали и занимания.

==============================================================================

Два интересни факта: „Здравей, Руби“ е издадена след успешна Kickstarter кампания за набиране на средства. Главната героиня, опърничавата Руби, всъщност е кръстена на едноименния динамичен, обектноориентиран програмен език с отворен код, който е създаден през 1993 година от японеца Юкихиро Мацумото.

Ревюто е част от кампанията на „Детски книги“ Дни на книгите за програмиране за деца 2017 от 17 до 21 май. Следете сайта за още ревюта и интересни материали и не пропускайте да насърчите детето си да се включи в конкурса за Scratch анимация.

Автор: Лора Филипова