Приключения опасни за читатели прекрасни :)

Преди 5-6 години в един от софийските театри се играеше детската постановка „Приключения опасни със герои сладкогласни“ по сценарий на Недялко Йорданов. С Карин Стоева решихме да отидем и това се превърна в най-страхотното ни изживяване, свързано с театъра до момента. В продължение на около 2 часа актьорите се раздаваха с пълни шепи на любопитната публика, а самият сюжет успя да закове вниманието на пълната зала през цялото време на постановката. Седмици след това с Карин си тананикахме:

„Хей, приятелю, здравей!

Наш`та песничка запей.

Тя е нужна. И дори

прави хората добри.“

Бях забравила за неповторимото изживяване от пиесата до преди няколко седмици, когато… Неочаквано разбрах, че изд. „Милениум“ са пуснали на пазара книжката „Приключения опасни със герои сладкогласни“!!! Веднага се сдобихме с нея, а удоволствието от четенето бе почти като да сме отново в залата. Римуваните диалози, песничките и завръзката около състезанието – всичко го има в книжката, плюс невероятно красиви рисунки и прекрасно оформление!

Хм, ако обаче не сте гледали постановката и не знаете цялата история, ще ви разкажа накратко: всичко се развива в две действия. Магарето Генчо и гарванът Пенчо са участници в телевизионната програма „Състезание за двама“. След доста смешното им представяне, водещият обявява важното съобщение, че ще се проведе конкурс за естрадна песен „Едно от десет“, в който всички животни могат да участват.

Генчо и Пенчо, в комплект в бухала Илия решават да пеят в трио.

Конкуренцията е голяма – петелът Димитър и кокошката Стоянка може да са двама, но пеят страхотно – няма измама.

Към пернатия отбор ще се присъедини прочутият певец Слави, стига от лисицата Елвира да се избави.

Хитрата Елвира иска славейчето Слави да схруска за закуска. Ще успее ли? Да? Хм, от голямата беда малкият певец прочут ще се спаси, стига да броиш до три и песен с него да запееш – тъй в беда ще оцелееш!

Журито пък за конкурса е в състав: пъдпъдъкът Харалампи, щъркелът Йордан и лисицата Елвира. Както сигурно се сещате, на измама намирисва. Съвестта на някой не е чиста!

Бурна надпревара ни очаква: Генчо, Пенчо и Илия срещу Слави, Димитър и Стоянка – неговата вярна сянка. Кой ще победи? Ще определиш и ти!

Сега, когато Карин вече е по-голяма и не само слуша приказките, а може и да участва, решихме да си направим домашен театър. Дали ще е куклен или ние самите ще сме актьори, все още не сме определили. Важното обаче е, че със сигурност ще се забавляваме и ще си припяваме отново:

Автор: Вал Стоева

[club]