Приключението Тутанкамон – книжна експедиция по следите на момчето фараон

Истории за величие и великолепие, гениална инженерна мисъл и магична обредна култура; заплетени археологически загадки за живи митологични образи и мъртви легендарни владетели. Това са асоциациите, които изникват в съзнанието и на най-незапознатите с миналото на днешен Египет, когато тема на разговора е могъщата древноегипетска империя.

„Приключението Тутанкамон“  (изд. Аделфи) не залага на разшифроването на тайни кодове (както „Детективи по неволя: Мистерии в Луксор“), нито поднася историческите факти под формата на занимателен комикс (като поредицата „Страховитото в историята“). За да ни разходи из ерата на фараоните, авторът Ники Хорин избира енциклопедичния формат. Увлекателният език и множеството подвижни елементи превръщат книгата в ценно свидетелство за едно необикновено откритие – това на най-известната в наши дни владетелска гробница.

„Приключението Тутанкамон“ е специална детска книга, разказваща за специално дете. За краткия си (продължил едва 17-ина години) живот Тутанкамон довежда поверената му империя до разцвет и печели безпрекословната почит на своите поданици.

За огромните му власт и знатност говорят и артефактите, открити в неговата гробница. Тялото му е погребано в три ковчега, положени един в друг и прибрани в скъпоценен саркофаг, а в светилището му са открити над 400 шабти (фигурки на прислужници, призвани да обслужват владетеля в отвъдния свят).

Нека читателят не се подвежда, че разказът за Тутанкамон се води от Хорин (или от откривателя на гробницата – Хауърд Картър). Същинският глас зад кадър е на заварените в гробницата предмети. Кутията за сенет ни казва много за хобитата на египтянина, обувките – за враговете му. Украсата върху подметките му изобразява противниците на империята, за да бъдат те непрекъснато тъпкани! И това ако не е чудесна визуализация! Прилича на по-рАнен и по-войнствен вариант на „Unda Wata Man’s Shoes“ – „обувки за ходене из паралелна вселена“ – на Тоша Грентъм (долу).

Освен достъпно поднесената документална информация, книгата изобилства от материали за активно взаимодействие с читателя. Наслагваща се рентгенова снимка от аутопсията на черепа, лепорело с ръководство за увиване на мумия, въртящ се ринг със скъпоценни фараонски огърлици, хартиени пликове и куфарчета с изваждащи се черно-бели фотографии, карти и скици. Между страниците са скрити и многобройни изскачащи елементи, придаващи обем на историята. Всичко това ни прави повече от съпричастни на откритото – прави ни директно въвлечени в момента на откритието. И – може би най-важното от всичко – изпълнява същинската мисията на Картър (или който и да е друг археолог):

„Съхранявайки с любов съкровищата за бъдещите поколения, той дал на фараона това, за което мечтаели всички египтяни – живот след смъртта.”

Тъй като книгата е излязла от печат в далечната 2008 г., тиражът й в големите книжарници отдавна е изчерпан. Отделни екземпляри могат да бъдат закупени от антикварните книжарници в страната, но ние ви приканваме да се обърнете към библиотеката в своето населено място.