Приказки по картини: Жаболина и Клод Моне (конкурс)

Искате ли да се чувствате по-уверени, когато гледате картини и говорите за изкуство с децата си? А искате ли те да знаят кой е Клод Моне или Паул Клее, например?

Проектът „Приказки по картини“ е създаден точно с тази цел – възрастните да увлекат децата да гледат, да преживяват, да осмислят и разбират произведенията на изкуството.

Да подтикнем тях, а и самите себе си да се вглеждаме по-внимателно в картините, да провокираме въображението и креативността си.

Поредицата „Приказки по картини“, създадена от художничката Лиляна Дворянова, представя творби на известни художници, разказани като приказка, и ни въвлича заедно с децата да измислим и свои вълнуващи истории по тях.

След разказа зад картината „Три къщи“ на Паул Клее, художничката ни повежда към красиво езеро с водни лилии, увековечено в картина от Клод Моне. Главната героиня тук е Жаболина, която кани децата в конкурса „Приказки по картини“. Задачата? Да доизмислят и дорисуват историята й, разказана в следното видео:

Ако въображението на детето ви вече се е развихрило и в главата му са се появили 100 идеи или пък дори една, участвайте в конкурса „Приказки по картини“!

Конкурс за деца „Приказки по картини“

Лиляна Дворянова в партньорство със сайтовете „Детски книги“ и „Големите и малките“ ви канят да участвате в конкурса за деца „Приказки по картини“! 

Какво да направите?

 1. Изгледайте филмчето „Жаболина и Клод Моне“ от поредицата „Приказки по картини“ заедно с детето. Можете и да изтеглите и да прочетете историята, събрана специално в малка книжка.
 2. Нека детето да нарисува и да разкаже как според него завършва историята на блатната фея Жаболина. Размерът на листа трябва да е А4. За улеснение може да изтеглите .pdf файла с шаблони.
 3. Рисунката задължително трябва да е съпроводена със съвсем кратък текст, който да загатва финала на приказката.
 4. Снимайте/сканирайте рисунката на вашето дете и ни изпратете изображението на имейл igra@detskiknigi.com до 20.05.2022 г. включително.
 5. Не забравяйте да напишете в имейла името и възрастта на детето, населено място и телефон за връзка с родител/настойник.

Условия на конкурса

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи:

 • Откриватели (5-7 г.)
 • Изследователи (8-10 г.)
 • Мечтатели (11-13 г.)

Всички получени рисунки ще бъдат оценени от жури.

Награди

 • Първа награда: книга, авторски принт с Жаболина и грамота
 • Втора награда: авторски принт с Жаболина и грамота
 • Трета награда: книга и грамота

Всички участници ще получат по имейл електронна грамота за участието си в конкурса.

Приятно рисуване и разказване!

Забележка

Рисунките ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на „Детски книги“ и на „Приказки по картини“ в албум „Приказки по картини“ | „Жаболина и Клод Моне“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria