Приказки по картини: Паячето Пиер и Никола Пусен (конкурс)

Искате ли да се чувствате по-уверени, когато гледате картини и говорите за изкуство с децата си? А искате ли те да знаят кой е Клод Моне или Паул Клее, например?

Проектът „Приказки по картини“ е създаден точно с тази цел – възрастните да увлекат децата да гледат, да преживяват, да осмислят и разбират произведенията на изкуството. Негов двигател е художничката Лиляна Дворянова, която си е поставила за цел да провокира малки и големи да се вглеждат по-внимателно в картините и да провокират въображението си.

Поредицата „Приказки по картини“ представя творби на известни художници, разказани като приказка, а след това кани децата да си измислят свои вълнуващи истории по тях. След разказа зад картината „Три къщи“ на Паул Клее и срещата с Жаболина и Клод Моне, Лиляна ни среща с малкото паяче Пиер, което живее в ателието на Никола Пусен.

Ако искате да научите повече за Пиер и сте готови за предизвикателства, включете се в конкурса „Приказки по картини“.

Задачата е съвсем лесна и приятна – децата от трета група в детските градини до четвърти клас са поканени да доизмислят и дорисуват историята на паячето Пиер и картината „Спокоен пейзаж“, разказана в следното видео:

Ако въображението на детето ви вече се е развихрило и в главата му са се появили 100 идеи или пък дори една, участвайте в конкурса „Приказки по картини“!

Конкурс за деца „Приказки по картини“

Лиляна Дворянова в партньорство със сайтовете „Детски книги“ и „Големите и малките“ ви канят да участвате в конкурса за деца „Приказки по картини“! 

Какво да направите?

 1. Изгледайте филмчето „Паячето Пиер в ателието на Никола Пусен“ от поредицата „Приказки по картини“ заедно с детето. Можете и да изтеглите и да прочетете историята, събрана специално в малка книжка.
 2. Нека детето да нарисува и да разкаже как според него завършва историята на паячето. Размерът на листа трябва да е А4. За улеснение може да изтеглите .pdf файла с шаблони.
 3. Рисунката задължително трябва да е съпроводена със съвсем кратък текст, който да загатва финала на приказката.
 4. Снимайте/сканирайте рисунката на вашето дете и ни изпратете изображението на имейл igra@detskiknigi.com до 25.02.2023 г. включително.
 5. Не забравяйте да напишете в имейла името и възрастта на детето, населено място и телефон за връзка с родител/настойник.

Условия на конкурса

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи:

 • Изгряващи звезди (трета и четвърта група в детска градина)
 • Бъдещи творци (ученици в 1. и 2. клас)
 • Владетели на четката (ученици в 3. и 4. клас)

Всички получени рисунки ще бъдат оценени от жури.

Награди

 • Първа награда: книга, авторски принт и грамота
 • Втора награда: авторски принт и грамота
 • Трета награда: книга и грамота

Всички участници ще получат по имейл електронна грамота за участието си в конкурса.

А ето и една творческа задача за загрявка:

Приятно рисуване и разказване!

 

Забележка

Рисунките ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на „Приказки по картини“. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria