Приказки от света на мотовете: Принцеса Пагу не може да заспи

„Никога не се страхувай от нищо и

смело покорявай всеки връх пред себе си!“

– Радостина Николова

Колко хубаво звучи да не се страхуваш, че ще се провалиш! Често страхът ни парализира и не позволява да опознаем света около нас, превръщайки ни в тъжни същества.

Ако мислите, че само на хората се случват такива неща, веднага ще ви оборя. Мотовете също страдат от пристъпи на страх и тъкмо такава случка е описана в книжката „Приказки от света на мотовете: Принцеса Пагу не може да заспи“.

Когато била малка, принцеса Пагу била много палава. Тя никак не слушала заръките на мама и татко и обичала да се разхожда из света на хората, вместо да се гуши на топло в гардероба. Един ден обаче малката принцеса се натъкнала на нещо чудовищно – две горящи огънчета я пронизали от тъмнината на банята, а нещо меко и гладичко се докоснало до нея. Малката принцеса така се уплашила, че изпаднала в ужас: била тъжна, не искала да заспи и накарала мама и татко да посивеят от мъка. Дори мъдрецът Щу не можел да открие причината за състоянието на Пагу… Добре, че на помощ се притекъл Мукс! 🙂

Малката приказчица ще се хареса не само на по-големите читатели, но и на по-малките. Ситуацията, в която принцесата изпада, показва на децата, че страхът може да е здравословен, но не трябва да се оставяме в ръцете му, а по-скоро да намерим обяснение за нещата, които ни плашат. Смятам, че историята, сътворена от Радостина Николова, дава повод на родителите да обсъдят с децата темата за страха и да ги направят по-уверени личности.

Текстът носи типичното очарование на историята за мотовете, като същевременно е по-достъпен и за малките слушатели на възраст 3 – 4 годинки. Шарените илюстрации на Мелина – Елина допълват текста по чудесен начин, а твърдите корици и малкият формат превръщат книжката в ценен подарък за всяка детска библиотека.

Не пропускайте да научите всичко за останалите мотски книжки. Включете се в мотския конкурс и в играта „Познай героя“!

Автор: Вал Стоева