Преследване на съкровища в „Ръката на мъртвеца“

Тайният пират Сам Силвър е най-обикновено съвременно момче, което притежава вълшебен златен дублон. С помощта на монетата момчето се пренася в 1706 година на борда на пиратския кораб „Морски вълк”, става член на екипажа и участва в щури пиратски приключения. Ако сте участвали в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения”, вероятно вече сте чели някоя от книгите от поредицата „Сам Силвър, тайния пират”.

„Ръката на мъртвеца” (изд. ФЮТ) предлага поредното пиратско приключение, в което Сам и компания са по следите на митичното съкровище на астронома Вартоломей. По щастлива случайност пиратите на капитан Блейд пленяват част от астролабията на Фортуна. Златният уред, с чиято помощ мореплавателите се ориентират по звездите, е направен от самия Вартоломей, за да укаже къде на Карибите е скрито имането му. После обаче той я разделя на 4 части, за да затрудни търсачите на съкровища.

Благодарение на досетливостта на Сам, екипажът на „Морски вълк” разбира къде трябва да търси останалите части. Естествено Сам, Чарли и Фернандо са натоварени с опасната мисия, а аз ще оставя на авторките Джан Бърчет и Сара Воглър да ви разкажат по обичайния си увлекателен начин дали ще успеят.

Приключението отново е опасно, действието напрегнато и изпълнено с напрежение, а противникът на капитан Блейд и екипажа му, Тит Рейнарт, е ужасен злодей. За щастие не липсват и традиционните комични забележки за пайовете на готвача Питър и отвратителния нрав на котарака Синбад. Любознателните читатели кандидат-пирати пък ще могат да научат какво точно е астролаб, марсели и рейка.

Още от пиратските приключения на Сам Силвър: „Островът на скелета”, „Корабът призрак”, „Смъртоносен капан”, „Отвличането”, „Огънят на дракона”, „Двойна игра”, “Приятели в беда” и „Картата на съкровището”.

Автор: Лора Филипова