Премиера на куклена постановка по Андерсен в Перник

Община Перник, Общински младежки дом Перник и младият и независим колектив зад реализирането на постановката „Каша за душата или коледното джудже в бакалницата“ по Х. К. Андерсен Ви канят на куклено представление на 8 октомври (събота) от 18:30 часа.

„Голяма част от приказките на Андерсен са станали любими произведения на малки и големи именно поради дълбоката философска мъдрост, която авторът е разгърнал в тях. Това беше причината да се спра именно на приказка от този автор за основа на представлението.“, разказва режисьорката Даниана Коева.

Това е представление за избора, пред който всеки един от нас е изправен всеки ден. Избора на пътя, по който да поеме – пътя на духовното или пътя на материалното.

Главният герой – Коледното джудже (домашно духче) случайно се запознава с поезията в лицето на една книга разменена за пакетче кафе в кварталната бакалия. Това запознанство го поставя пред сложен и на практика невъзможен избор за неговото недорасло съзнание – духовното (представено в приказката от беден студент, който не може да го храни и топли, но е способен да му чете до безкрай красиви истории) или материалното (в лицето на продавачката в бакалницата, която го храни с вкусна каша и топли цял етаж само за него, но е неспособна да прочете нещо повече от сутрешния вестник).

Режисьор е Даниана Коева, сценографията е на Кристиан Леков, а музиката е дело на Милен Апостолов. В ролите ще видите Ива Караманчева,  Константин Костадинов, Даниана Коева, със специалното участие на Георги Михалков и Алгара Михалкова – глас.

Миналия сезон постановката се игра успешно на софийската сцена на “Ателие 313”. Настоящето представление е с променен екип и облик.

Проектът се реализира със съдействието на Национален фонд „Култура“, Магазини „Mr. Bricolage“ и Посолството на Кралство Дания.