Прекрасна да се засмееш…

Една книжка е вълнуваща, ако я откриваме навсякъде другаде, но не и на рафта в библиотеката. Smile И дано майките не се стреснат от това наше откритие…

Доказателството дойде, като съзряхме историята за Маншон и неговите приятели в купчината шалове и ръкавици, останали неразплетени още от март. Потрябва ни нещо топличко, когато заваля онзи ден и замириса мъничко на зима – и така открихме къде сме забутали историята на Ено Рауд.

Чели сме я безброй пъти – и винаги ни става приятно и красиво, като я разгърнем. Сега има ново издание, но това от едно време блести с невероятни рисунки, създадени от художника Едгар Валтер. Нека ви разкажем и малко от чудната повест. Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада са трима приятели, които обикалят с една причудлива кола и попадат все в приключения. Ту птичка ще снесе яйцата си в брадата на Мъхеста брада, ту тримата смелчаци ще спасяват града от котешко бедствие. Пият и чай от червени боровинки и изобщо, наслаждават се на живота.

Често си отваряме приказната история на случайно място. Обичаме например оная глава, в която тримцата откриват в скривалището на една сврака куп необикновени и лъскави неща. И сега, като видим някоя особа с дълга опашка – нали свраките именно с опашката си се гордеят, все за тази от приказката се сещаме. И започваме да гадаем какво ли има нашата сврака в своето гнездо. Бонбони? Някоя намерена и грижливо скътана обица? Или дори лъскава стотинка…

„Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” е прекрасна книга, ако обичаш да се смееш. Авторът й Ено Рауд се прочул навремето със своите детски романи. Името му е и в Международния почетен списък на наградата „Ханс-Кристиан Андерсен“. А това означава, че умее да разказва чудни истории. Такава е и тази за тримата необикновени приятели. Ще се радваме, ако я имате на рафта вкъщи. Отвориш ли я, трудно ще се разделиш с нея. Ще видиш как книгата става игра.

Автор: Красимир Проданов,

гл. редактор на сп. „Усури“