„Прегърни ме“ среща деца от домове с изкуството

Ателие „Прегърни ме“ започва дейността си през 2005 г. с помощта на добри хора, решени да подадат ръка на изоставени в домовете деца. Подадената ръка този път е пълна с изкуство, защото знаем, че не е достатъчно младият човек да е само нахранен и облечен, а също да е погалена душата му. „Ласки“, които, за съжаление, в забързаното си ежедневие понякога забравяме да даряваме и на близки хора, какво остава за далечни. А всички деца имат нужда от такива, за да пораснат цветя, а не плевели, колкото и банално да звучи.

В ателието се провеждат курсове по тъкачество, шивачество, изобразително и приложно изкуство, организират се срещи с интересни личности, създават се работилници, изработват се предмети и „копия“ на картини на известни художници. Изобщо, организира се свободното време по начин, който децата с грижещи се за тях родители са свикнали да приемат за нещо нормално. И докато за едни млади хора дейности, като танци, допълнителни курсове и посещения на кина, изложби, театри, са част от ежедневието им, то за други могат да бъдат специален момент. Срещата с възрастни, които ще им се усмихнат, ще си поговорят с тях, ще ги срещнат с истинско изкуство, вълнува и радва. Така тези деца се превръщат от слушащи и възприемащи красивото в създатели на своя красота, осмислена през техните очи, уши и души. Или, както много пъти сме чели и чували – важен е самият процес, а не непременно крайните резултати, макар в случая те да са повече от прекрасни. Може да се уверите сами на интернет страницата – http://www.pregarnime.org/.

Чрез горепосочения линк си поръчах две книги („Ние, врабчетата“, „Снежната кралица“) и рисунка и останах очарована. Илюстрациите на децата са вплетени в познатите ни увлекателни истории на Радичков и Андерсен. Останах изненадана от придобитите умения на младите творци. Ако не знаех за дейността на ателието, възможно беше да не разбера, че държа в ръцете си произведения на деца, особено за книгата „Ние врабчетата“. А за „Снежната кралица“ си помислих, че винаги е интересна хрумката да се покаже детската представа за определен текст, която често е много по-цветна и по-истинска от тази на нас възрастните.

Браво, мили деца! Продължавайте да изразявате вътрешния си свят, който ние възрастните ще се опитваме да „прочитаме“ и да търсим поуките за себе си. Защото такива сме си ние – все търсим да анализираме и подреждаме света, а той понякога няма нужда да бъде осмислян, а просто видян и усетен.

Ателие „Прегърни ме“ продължава да набира средства за своята кауза. В началото на този текст виждате снимка с книга и рисунка. Дъщеря ми взе „Снежната кралица“ в детската градина, а не се сетих да я снимам по-рано. Можете да видите на сайта как изглежда и да дадете своята подкрепа за ателието и неговата дейност.

Автор: Искра Йорданова