Предстои провеждането на първия семинар за пренатално четене в България

Неведнъж сме обръщали внимание на това колко важно е ранното четене за пълноценното когнитивно, емоционално и социално развитие на детето. В България темата за пренаталното четене е все още сравнително непопулярна, макар свидетелствата за многобройните му предимства да са налице. Голяма крачка в посока разясняването им е семинарът „Чета в корема на мама“, чието провеждане предстои след броени дни.

На 4. юни 2022 г. (събота) от 11.00 ч. в Американския център на Столична библиотека ще се съберат трима експерти, които ще говорят за четенето в контекста на цялостната предродилна грижа:

  • д-р Александър Кобаков от МБАЛ „Св. София“ („Наука. Бременност. Четене“);
  • Вал Стоева от фондация „Детски книги“ („Да отгледаш читател в първите 1000 дни“);
  • Борислава Борисова от Детски център на Столична библиотека (Какво да четем с децата от 0 до 3-годишна възраст“).

Почетен гост на събитието ще бъде д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“.

Семинарът цели да постави ранното четене в кръга от умения и навици, които се формират в месеците преди раждането на детето като неразделна част от ежедневието на новите родители. След лекционната част бъдещите майки ще бъдат запознати с възможностите, които предлага Детският център на Столична библиотека за най-малките си читатели.

Събитието е с вход свободен и достъпно за всички желаещи с предварителна регистрация на тел. +359 878 903 523. То ще бъде излъчвано и в реално време на фейсбук страниците на издателство „Ентусиаст“, фондация „Искам бебе“ и МБАЛ „Св. София“.

Семинарът „Чета в корема на мама“ се организира от издателство „Ентусиаст“ и фондация „Искам бебе“ в партньорство със Столична библиотека, Книжен център „Гринуич“, Billa, Slingoteka, биобанка „Биогенерация“, Vitanea, Free Spirit, Vitabiotics и списание „Кенгуру“.