Празник на детските книги?

Кога празнуват детските книги?

От 1967 г. насам, на или около рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, хората от цял свят празнуват Деня на детската книга, вдъхвайки любов към четенето и привличайки вниманието към детската литература.

Всяка година различна страна е домакин на Международния ден на детската книга. Избирайки тема, страната – домакин кани известен автор да напише послание, както и илюстратор, който да изработи специален плакат за събитието. Тази година домакин на празника е Мексико, темата е: „Имало едно време история, която целият свят разказвал“, автор на специалния плакат е Хуан Гедовиус, а посланието е написано от Франсиско Инохоса.

 

Но как ще празнуваме ние, в България?

За трета поредна година АБК, в партньорство със Столична община, МОМН, БНТ, БНР, Столична библиотека и ББИА организират детски празник около езерото Ариана на 31 март и 1 април, посветен на Международния ден на детската книга, под надслов „Подарете на детето си книга! Подарете му празник!“.

Празникът на детската книга ще бъде подкрепен и от известни личности и родители, които ще споделят любимо четиво на сцената край езерото Ариана в двата дни на празника от 10 до 18 часа.

Тридесет български издателства са подготвили срещи с автори, художници, представяния на книги, игри, състезания и други изненади за децата. В дните на празника ще гостуват известни български автори за деца. На сцената ще се представят детски вокални и танцови групи. За доброто настроение ще се погрижи театър „Ариел”, телевизия „Да Винчи лърнинг” – образователен канал за цялото семейство, ще бъдат раздадени много подаръци и награди.

Заедно с това присъстващите ще имат възможност да разгледат най-новите издания за деца и да си купят книга с автограф на специализирания базар, на който издателите участници ще представят своите книги.

Министерство на образованието инициира информационна кампания за отбелязването на 2 април в училищата в цялата страна с препоръка празникът да започне с четене на приказка, с гостуване на писател или изчитане на тазгодишното послание на мексиканския писател Франсиско Инохоса до децата от целия свят.

Ако имате възможността да посетите празника, не го пропускайте! Ако пък не успеете – репортерите на „Детски книги“ ще се постараят да ви държат в течение и да ви направят част от празника 🙂