Празненствата за 20-годишнината от поредицата за Хари Потър започват с национален конкурс за авторска рисунка

Националният конкурс за авторска рисунка – „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ е първата инициатива, с която официално стартират празненствата по случай българския юбилей на поредицата.

Точно на 13 ноември 2000 г. издателство „Егмонт“ представя на читателите у нас историята на младия магьосник с първия роман на Дж. K. Роулинг „Хари Потър и Философският камък“, който се превръща в любима книга на няколко поколения. С инициативи за насърчаване на четенето сред подрастващите и за творческата им изява издателството ще празнува юбилея в продължение на цяла година.

Конкурсът за рисунка започва на 27 септември 2019 г. и ще продължи до 4 ноември 2019 г. Поканени са за участие всички деца от 1. до 7. клас от страната, както и българските ученици в чужбина.

На 13 ноември 2019 г. победителите ще бъдат наградени по време на празнична програма в столицата и първи ще получат юбилейните български издания от поредицата.

Всички детски рисунки ще се разглеждат и оценяват от жури, в чийто състав са Любен Зидаров (художник и илюстратор), Михаил Костов (журналист и основател на българската фен общност „Дейли Потър“) и Станислав Койчев – Стан (популярен влогър и запален почитател на книгите за Хари Потър).

Рисунките ще бъдат групирани в три възрастови категории:

  • от 1. и 2. клас
  • от 3. и 4. клас
  • от 5., 6. и 7. клас.

Ще се приемат рисунки, изпратени само по пощата, на адреса на издателството:

„Егмонт България“ ЕАД

гр. София 1142

ул. „Фритьоф Нансен“ № 9

с пощенско клеймо не по-късно от 4 ноември 2019 г.

Историята на „,момчето, което оживя“ е разказана в поредица от 7 книги, преведени на 78 езика, продадени в над 450 милиона екземпляра по целия свят и пресъздадени в 8 хитови филма. В България книгите за Хари Потър се радват на не по-малка популярност – общият им тираж през годините надхвърля рекордните 610 хиляди екземпляра.

Националният конкурс за авторска рисунка – „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ има за цел да съдейства за развитието на художествената активност и интереса на децата към книгите, както и да им предостави възможност да демонстрират своите знания и творчески умения. На интернет страницата на издателството: egmontbulgaria.com/konkurs са качени всички необходими за участие документи и регламент на конкурса.

Сред партньорите в честванията „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ и в Националния конкурс са Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, „София играе“ (sofia.plays.bg) и Jasmin.bg.