Правото на избор – ключ към насърчаване на четенето

Тази седмица станаха известни изводите от доклад на канадската Национална кампания за четене (National Reading Campaign NRC), които потвърждават многобройните предимства на четенето за удоволствие – когнитивни и културни, лични и обществени.

Докладът със заглавие “Towards Sustaining and Encouraging Reading in Canadian Society” („За поддържане и насърчаване на четенето в канадското общество”) се основава на преглед на стотици изследвания и коментари по въпросите на четенето от 1966 г. насам. Основните му цели са били да разгледа по-подробно четенето за удоволствие, четенето и гражданските ангажименти, ползите от четенето, стратегиите за насърчаването му, както и тенденциите в литературата.

Авторът на доклада – професор Шарън Мърфи от York University, споделя: „Изследването показва, че правото на избор, контролът и четенето като социална дейност са ключът към създаването на нация, която обича да чете вместо нация, която може да чете. То потвърждава и множество дългосрочни ползи за обществото, които се свързват с една нация от запалени читатели, сред които нарастване на социалната ангажираност, съчувствието и по-добро когнитивно и академично развитие.”

„Докладът потвърждава схващането ни за важността на четенето за отделния човек и обществото като цяло, а най-добрият начин да насърчим останалите да четат е като споделяме мнението си за прочетеното”, споделя Рик Уилкс, заместник-председател на NRC, в съобщение на сайта на кампанията.

Пред Publishers’ Weekly Мърфи пояснява, че децата са особено важна група, тъй като моделът на четене се установява още в ранна детска възраст.

Важни са и въпросите за начина, по който се подхожда към четенето в образователната система. Изследвания показват, че удоволствието от четенето намалява с напредването на децата в по-горните класове. Един от ключовите изводи от доклада на Шарън Мърфи е, че с увеличаването на „задължителния характер на четенето дори ученици, които споделят, че обичат да четат, често не четат друго освен задължителните академични текстове.”

Според нея едно от възможните решения е да се даде на учениците свобода на избора какво да четат. „Ако имате по-голяма свобода на избор, ще бъдете по-мотивиран, защото ще четете това, което ви е интересно. Това е самоподхранващ се цикъл. Ако сте по-малко мотивиран и принуждаван да четете, само ще се въртите в кръг с все по-слаба мотивация.”

Автор: Лора Филипова