Познай колко много те обичам: съвременна класика за всяка възраст

Има картинни книги, които привличат като магнит вниманието на деца и възрастни. Някои от тях биват прочетени и бързо забравени, защото следват актуални тенденции без особен стремеж за истински добри истории. Други пускат корени и се четат още и още, а после се предават на следващите поколения.

„Познай колко много те обичам“ от Сам Макбратни сякаш е от втория тип книги. Със статут на съвременна класика, тя носи простичко, но искрено обяснение в любов между децата и техните родители. Както подобава на традиционна картинна книга, илюстрациите на Анита Джерам разкриват голяма част от красотата на текста и повеждат читателите на вълнуващо пътешествие.

Докато се отправя към своето легло, Малкия Кафяв Заек започва игра с Големия Кафяв Заек:

„- Познай колко много те обичам – каза той.“

Този въпрос съпътства двамата герои до края, като отговорите са по детски чисти: колкото малкото зайче може да разпери ръцете си, до върха на пръстите на краката му, до височината на подскоците му… Макар посочените ориентири за любовта на мъника да са най-големите възможни за него, Големия Кафяв Заек винаги успява да ги надскочи.

Накрая, уморен от играта и от невъзможността да покаже, че обича родителя си повече, мъникът поглежда към Луната с мисълта, че нищо не може да е по-далечно от небето. Финалът е напълно очакван за възрастния читател, но е толкова трогателен, че майките и татковците гарантирано ще пролеят по някоя сълза.

„Познай колко много те обичам“ (изд. „Ентусиаст“) е картинна книга, която ясно показва как децата възприемат света и какви измерители използват. Обичта може да се обясни с височината на подскоците, с разстоянието до най-далечната точка, която виждат очите. Именно тези мили опити на децата да обяснят понятията, които възрастните са се отказали да слагат в рамки, ясно напомнят вълшебството на детските години.

Нежните акварелни илюстрации на Анита Джерам умело предават отношенията родител-дете, в които възрастният доминира, но показват и способността на мъниците да изненадват със своето въображение и изобретателност.

Текстът на Сам Макбратни е изключително обран, за да не разсейва малките читатели с ненужни обяснения, а твърдите корици на изданието гарантират, че книгата ще се запази като ценен екземпляр в домашната библиотека, който да бъде четен многократно и пазен като скъп спомен от детството.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.