Познай героя: ден 25 – Фредриксон

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Ако все още не сте разбрали, победител в играта ни за миналата седмица е Красимира Димитрова, а кой знае – може сега да е ваш ред!

Познайте кой е героят на снимката:

Фредриксон e най-добрият приятел от детството на татко Мумин. Той е изобретател и построява „Корабът на вселените”, с който пътешестват той, татко Мумин, Развейпрах и Пърхалчето. Фредриксон е мълчалив и много интелигентен. Непрекъснато майстори и подобрява нещо и винаги е готов да обясни принципите, които стоят зад дадена машинария.

Има отдавна изчезнал брат, а Пърхалчето му е племенник.

Появява се в книгата „Мемоарите на татко Мумин”, издавана на български и със заглавието „Корабът на вселените”.