Познай героя: ден 22 – Тулипа

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Познайте кой е героят на снимката:

Тулипа е неземно красива. Тя живее в лале, притежава светлосиня коса, дълга до краката й и е невероятно мила. Подобно на феята от историята за Пинокио, и Тулипа се явява като благодетел на Муминтрол и мама Мумунка при пътешествието им в търсене на татко Мумин.

Синята коса на Тулипа свети и когато муминтролите са застрашени от нападението на Голямата змия, тъкмо светлината отблъсква звяра. Всичко това се случва в първата книга на Туве Янсон за мумините – „Малките тролове и голямото наводнение“, в която участва и Тулипа.

Верен спътник на мама Муминка и Муминтрол в търсенията им, Тулипа все пак решава да остане да живее на острова на момчето с яркочервена коса…