Познай героя: ден 21 – Кротенцето

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Познайте кой е героят на снимката:

Кротенцето се появява в края на „Мемоарите на татко Мумин“ като съпруга на Пърхалчето. При завръщането на татко Мумин, Фредриксон и мюмленското семейство от дълбините на морето, Самодържецът им съобщава възмутено, че Пърхалчето не само ще се жени, но с Кротенцето са поканили 7000 клекохапи и една хемулска леля!

Кротенцето е мила и уважавана особа, притежаваща не само колекция от копчета, но и от раковини, камъчета, стъклени перли… Любовта между нея и Пърхалчето пламва от пръв поглед, а както сигурно се досещате, освен на Пърхалчето, син и на Кротенцето е Сниф.