Познай героя: ден 19 – дронтът Едвард

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Познайте кой е героят на снимката:

Дронтът Едвард е огромен и изглежда доста зъл. В действителност обаче той не прави лоши неща нарочно – просто понякога се случва да настъпи някого, а после пролива горчиви сълзи и поема разноските по погребението.

Дронтът Едвард се появява в книгата „Мемоарите на татко Мумин“, когато без да иска помага на Фредриксон, татко Мумин и приятелите им да пуснат „Корабът на вселените“ на вода.

При втората им среща побеснелият от яд дронт най-вероятно би настъпил героите ни, но за щастие татко Мумин най-съобразително му подарява специалния пухкав облак, който ги съпровожда по време на морското им пътешествие с „Корабът на вселените“.

Третото появяване на дронтът Едвард в книгата пък спасява животите на героите от Морския вълк – страшилище на морските дълбини – като го настъпва съвсем неволно.