Познай героя: ден 18 – Тофслата и Вифслата

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Познайте кой е героят на снимката:

Тофслата и Вифслата са като еднояйчни близнаци, но можете да ги различите по това, че Тофслата носи червена шапка.

Те са неразделни и почти винаги вървят ръка за ръка. Говорят на странен език като прибавят сричката „сла” в края на думите. Затова в началото само хемулът успява да разбере за какво говорят. Сниф обаче смята, че Тофслата и Вифслата говорят някакъв чужд език.

Това миниатюрно и любопитно дуо обича да се крие в малки пространства – например, под килимите или в чекмеджетата. Винаги са дружелюбни един към друг, но когато става дума за други същества, те са потайни и не винаги разкриват намеренията си.

В „Цилиндърът на магьосника” Тофслата и Вифслата открадват чантата на мама Муминка, за да спят в нея, но я връщат когато разбират колко много се нуждае тя от нея. Не са толкова склонни обаче да се разделят с Кралския рубин, който вземат от Мората.