Познай героя: ден 16 – Магьосника

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Победителят ни в седмица № 2 е Петя Георгиева, а само от вас зависи дали ще успеете да грабнете книжните награди на седмица № 3.

Познайте кой е героят на снимката:

Магьосника пътува из вселената, яхнал черната си пантера, и търси Кралския рубин от триста години. Има червени очи и дълга брада. Ходи облечен с наметало, бели ръкавици и цилиндър. Въпросният цилиндър е намерен от Муминтрол, Сниф и Снусмумрик и отнесен в Муминската къща, където многократно предизвиква хаос, тъй като преобразява всичко, попаднало в него.

Магьосника, като всеки могъщ вълшебник, може да приема образа на други същества. Макар да изглежда заплашително, той всъщност е почтен и не се опитва да отнеме със сила Кралския рубин, когато най-накрая го открива на голямото празненство в Муминската долина. Освен това, Магьосника е и щедър – обещава да направи по една магия за всеки от присъстващите.

Появява се в книгата „Цилиндърът на Магьосника“.