Познай героя: ден 14 – Тоо-тики

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Победителят ни в седмица № 2 е Петя Георгиева, а само от вас зависи дали ще успеете да грабнете книжните награди на седмица № 3.

Познайте кой е героят на снимката:

Тоо-тики е скъпа приятелка на муминтролското семейство. Тя е мъдра жена, която знае как да разрешава всякакви проблеми по един здравомислещ и практичен начин. Тоо-тики е като малка вихрушка и винаги се впуска в действие, почиствайки и помагайки на муминтролите да поддържат всичко в ред.

Тоо-тики се различава от обитателите на Муминската долина, защото не спи зимен сън. Тя прекарва зимата в банята на муминското семейство.

Въпреки, че Тоо-тики е способна да ремонтира всичко, тя вярва, че понякога просто трябва да приемеш, че не всичко, което се счупи, може да бъде поправяно. Героинята не желае да наставлява другите как да живеят, защото е убедена, че всеки се учи от опита си.

Тоо-тики носи раирана блуза, тъмни панталони и шапка с помпон. За първи път тя се появява в книгата „Омагьосаната зима“, в която Муминтрол се събужда посред зимния си сън и се опитва да опознае зимата с помощта на Тоо-тики.

Образът на мъдрата и сръчна Тоо-тики е вдъхновен от приятелката на Туве Янсон – Туулики Пиетила.