Познай героя: ден 12 – Филифьонката

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Познайте кой е героят на снимката:

В книгите на Туве Янсон се срещат няколко филифьонки. Характерно за всички тях е, че непрекъснато правят основно почистване на домовете и градините си. Филифьонките имат заострена муцуна, носят червени рокли и шапки с помпон.

Филифьонката от последната книга от поредицата („В края на ноември“) е тревожна и нервна персона с дълъг тънък нос и права коса. Изключително педантична, обсебена от идеята за чистота и подреденост, тя почти никога не се отпуска. За нейно нещастие, Филифьонката претърпява произшествие докато мие един от прозорците на къщата си, след което временно е неспособна да се отдава на обичайното безконечно изпълнение на задължения и открива нови полета за себеизява. Става ясно, че тя е артистична и музикална, без сама да подозира това.

Филифьонката, която се страхуваше от бедствия, се появява в сборника с разкази „Невидимото дете”. Тя живее под наем в къщата на един хемул и непрекъснато е преследвана от страхове, че се задава някакво бедствие, за което тя не е подготвена.

Третата филифьонка живее с трите си деца в Муминската долина, в къща оградена със спретната ограда. За пръв път се появява в комикса „Книга за Мумин, Мюмлата и малката Мю”.

Редът и строгите правила са жизнено важни за г-жа Филифьонк. Тя не желае децата й да придобият лоши навици и се притеснява, когато те играят по-шумно. Дори и най-малките неблагополучия я потискат и тя лесно избухва. Въпреки че г-жа Филифьонк е прилежна до пълно отегчение, тя малко завижда на мумините за свободния им живот.

Ако срещнете в някоя от книгите, че персоната е наречена ФилифЙонка, не се тревожете – не е правописна грешка, а решение на преводача Теодора Джебарова!