Посрещаме Националния фестивал на детската книга с два конкурса

От 10. до 12. май град Сливен ще бъде домакин на XXV Национален фестивал на детската книга – форум, посветен на темите за издаването, разпространението и четенето на детска литература в дигиталната епоха. По традиция проявите в рамките на фестивала ще включват провеждането на Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

В литературния конкурс на тема “От другата страна на вълшебното огледало” могат да вземат участие деца и юноши между 7 и 18 години, разделени в три възрастови групи:

  • 7 – 10 години,
  • 11 – 14 години,
  • 15 – 18 години.

Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/, специално създадени за конкурса. Никоя от тях не бива да надвишава 5 стандартни страници /до 66 символа на ред и 30 реда на страница/. Творбите за конкурса се получават по имейл reglibsliven@iradeum.com, придружени от три имена, навършени години, населено място, училище, клас, домашен адрес и телефон за контакт. Крайният срок за изпращането им е 12. март 2023 г.

Отличените произведения ще бъдат издадени в сборник, а наградите ще бъдат връчени на специална церемония в рамките на фестивала.

В конкурса за изработване на театрални кукли могат да се включат деца между 7 и 16 годиниразделени отново в три категории:

  • 7 – 10 години,
  • 11 – 14 години,
  • 15 – 16 години.

Приемат се до 2 кукли на творец, високи не повече от 35см. Всеки колет трябва да съдържа упоменатите по-горе лични данни на участника и да пристигне до 03.04.23. на следния пощенски адрес:

8800 гр. Сливен

ул. “Никола Карев” № 1

Регионална библиотека “Сава Доброплодни”

За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

Важно: Куклите на участниците в конкурса не се връщат – с тях ще бъде подредена изложба, която ще може да бъде посетена по време на фестивала. Най-атрактивните сред тях ще допълнят експозицията на Музея на театралната кукла в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен.

Националният фестивал на детската книга се организира по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ и редица български издателства.