Поредицата за Марти – като от едно време

Отделих един следобед  да разглеждам илюстрации на белгийския илюстратор Марсел Мерлие. След всички усмивки, които си подарих, реших да напиша няколко реда за творчеството на Мерлие за деца и по-точно за съвместната му работа с Жилбер Делаи (преведен също и като Делае), защото останах приятно изненадана от факта, че и днес се издават книжки с негови рисунки от издателство „Златното пате“. Става въпрос за поредицата за Марти. Не съм сигурна дали това е същата Мартина от издадените през 1995 година книжки, тъй като историите са различни, но най-вероятно е различно преводаческо решение.

Нарисуваното обаче не може да бъде преведено, то може да бъде усетено на различните езици по идентичен начин, близък до душевността на гледащия. В случая това съм и аз. И ви уверявам, че няма да останете разочаровани от видяното. Чрез илюстрациите на Мерлие и историите на Делаи си припомних какво е да се учиш да караш велосипед без помощни колела. Голям велосипед при това. Без каска и протектори! В друга книжка от поредицата пък малко момченце е поверено на грижите на по-голямата си сестра (Мартина), която му сменя пелените, разхожда го, къпе и храни, това й доставя удоволствие, а после заслужено бива похвалена за добре свършената работа (все пак поредицата излиза за първи път в Белгия през 1954 г., а тогава явно на родителите им е било позволено да се доверяват повече на подрастващите). Посочените примери обаче са от старата поредица, която може да се намери май предимно в библиотеките.

В новоиздадените книжки, вече за Марти, героинята попада в света на приказките („Марти в света на приказките“), отива на екскурзия („Марти на екскурзия“), претърпява злополука (отново с колело – „Марти и злополуката“) или това са отново случки, свързани с детството и илюстрирани по начин, който предизвиква известна доза носталгия по отдавна отминало време. Последното се отнася до четящите големи, защото историите са предназначени за най-малките, все още не владеещи буквите или тепърва учещи се на това „тайнство“.

Включвам и част от анонса на издателството за поредицата, а именно:

Белгийската серия „Martine” е любима на малки и големи в много държави по света. Годишно от нея се продават над 1 млн. книжки, а общите ù продажби вече надхвърлят 100 милиона. Това прави книжките за Марти едни от най-продаваните книги въобще.

Звучи някак убедително.

Автор: Искра Йорданова