Поредица „Какво? Защо? Как?“: В гората

Хубаво е, когато книгите достигат до своите читатели по всякакви начини, особено онези за най-малките. Затова се зарадвах неимоверно на новината, че веригата магазини DM и пелените Pampers имат съвместна кампания – събираш три печата при покупка на бебешки продукти и получаваш книжка… Нашият малък сътрудник Дàниел все още се възползва от подобни бебешки продукти и затова не бе трудно да съберем необходимия брой печати. По-изненадващо обаче се оказа, че подаръкът ни не бе тъничко книжле с пет стихчета, а цяла детска енциклопедия!

„Защо? Какво? Как? В гората“ (изд. „ФЮТ“) е повече от страхотна джобна енциклопедия за читателите на възраст от 2 до 5 години. В нея е поднесена основната информация за гората и нейните обитатели. Онова, което безспорно я превръща в игра, са множеството капачета, провокиращи въображението и любознателността на малките читатели. С нейна помощ ще научите не само кой живее в гората, но и с какво се храни; ще узнаете кой е горският чистач и с кого дружат лисиците. Твърдите страници, изкусно подбраното количество информация и интересният начин на поднасяне превръщат джобната енциклопедия в задължителен придружител в горските разходки.

Поредицата „Защо? Какво? Как?“ е една от най-обичаните в Германия, а наличието ѝ на българския пазар е страхотна новина. Прецизно разработени, книгите дават точна и разбираема информация на мъниците за заобикалящия ги свят, като същевременно ги провокират да са наблюдателни и любознателни. Възможността да видят на живо описаното в книгата, помага на децата да учат за заобикалящия ги свят през преживяното – знание, което се отлага много по-бързо, лесно и трайно в паметта от механичното наизустяване или прочитане на дадена информация.

В проект „Експериментът“ с Даниел прочетохме енциклопедията „Защо? Какво? Как? В гората“ (изд. „ФЮТ“). Разбира се, той е прекалено малък да разбере значението на чутото, но пък с удоволствие отваря капачетата, зад които се крият кълвачи, бухали и лисици. Вече може да прави разлика между птица и животно и с интерес търси къде се крие съответната твар. Твърдите картонени страници не му позволяват да унищожи енциклопедията, която явно ще е част от ежедневните ни книжни занимания още дълго.

Автор: Вал Стоева