Походът на книгите започва на 2-ри април

Предстои тринадесетото поред издание на националната кампания „Походът на книгите“. И този път инициативата на Асоциация „Българска книга“ ще приобщи десетки населени места в страната към каузата на четенето. Походът ще се проведе между две значими дати – 2. април, Ден на детската книга, и 23. април, Ден на книгата и авторското право. Официалното откриване ще бъде в първия вторник на месеца от 11:00 ч. в Дом на културата „Искър“.

В рамките на Похода на книгите ще се реализират три други значими кампании.

1. Проектът „Четяща класна стая“ включва 15-минутно четене на ден, съчетано с дейности, стимулиращи творческата изява. И тази година редица личности, познати ни от малкия екран, ще представят откъси от любими свои творби в училища и детски градини от цялата страна. Проектът получава подкрепата на Национален фонд „Култура“.

2. Маратонът на четенето е една от най-старите и авторитетни книжни кампании в България. Провежда се в областните библиотеки на много градове, сред които Стара Загора, Варна и Кюстендил.

Бисерче, вълшебно, награда, гласуване, детски книги

3. Наградата за детска литература „Бисерче вълшебно“ ще предложи на децата между 3 до 16 г. да отличат любимото си от списъка с номинирани заглавия. Тази година линиите за гласуване ще бъдат отворени до 11. май.

„Походът на книгите“ е ежегодно събитие, организирано от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Българската библиотечно-информационна асоциация, Национално сдружение на общините в Република България, Дом на културата „Искър“ и фондация „Детски книги“.