Походът на книгите ни зове!

По-малко от седмица ни дели от началото на националната кампания „Походът на книгите“. Една от най-мащабните инициативи за насърчаване на четенето у нас ще се проведе за дванадесети пореден път между две значими дати – 02.04., Ден на детската книга, и 23.04., Ден на книгата и авторското право. Официалното откриване на Похода е на втори април от 11:00 ч. в столичния Дом на културата „Искър“.

И тази година зад каузата за повишаване интереса към четенето застават певци и артисти, писатели и спортисти, политици и журналисти. В следващия месец всички те ще четат откъси от любими свои творби на децата в училищата и детските градини в цялата страна. В рамките на „Походът на книгите“ в областните библиотеки ще се реализира и традиционният за това време от годината „Маратон на четенето“.

В априлските чествания отново ще се включи и наградата за детска литература „Бисерче вълшебно“. Четци ще представят откъси от номинираните заглавия, а всички деца от 3 до 16 г. ще бъдат поканени да посочат своя книжен фаворит. Тази година линиите за гласуване ще бъдат отворени до 23.04.

„Походът на книгите“ е ежегодно събитие, организирано от Асоциация „Българска книга“ като част от информационната стратегия #КаузаГРАМОТНОСТ. Партньори на инициативата са Столична библиотека, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ – България, Национално сдружение на общините, Регионално управление на образованието София-град и Министерството на образованието и науката.