Поетичният ритъм на времето

Всеки сезон носи със себе си особена магия. Насред жежкото лято се наслаждаваме на слънчевите плодове, дългите дни, прохладните вечерни разходки, а нещотърсачеството се увековечава с богат улов на миди, рапанчета, камъни и тен. И започва да ни липсва есента с нейната цветна пъстрота и богатство на вкусовете. Обрулени от силните есенни ветрове пък, искаме най-сетне да дойде зимата. Да постави начало на дългата върволица празници и уютни мигове, да посипе земята със сняг и мразовита свежест. Уморени от студа, бленуваме за дъждовната и бяла пролет, която да възроди надеждите и оптимизма ни. И така – година след година.

Омаяни от постоянството и силата на природата, нямаме търпение да я покажем на децата си, а и да ги научим на повече за света, в който се раждат и растат. В тези първи стъпки, добър помощник за всеки родител и учител на децата от предучилищна и начална училищна възраст е „Една година в рима“ на изд. „Лисиче“ – книга, посветена на красотата на сезоните. Хубавите стихове в нея са написана от Христина Петрова, а нежните илюстрации на Ирина Македонска вдъхват чувство за мекота и уют у всеки, който разгърне страниците.

„Добре де, ясно, но тогава

кажете, майка как се става?

Май никой тайната не знае

или не иска да признае.

Но няма да разпитвам, няма,

че снощи ми го каза мама:

преди да те родя, дете,

ти беше в моето сърце.“

Това, което отличава „Една година в рима“ от други книги с детски стихове, е поместената информация за месеците от годината. Кратките образователни текстове обясняват на децата откъде иде името на всеки от дванайсетте братя. Също – с какво са ги свързвали хората от близкото и далечно минало, кои празници или дейности са характерни за различните месеци.

Тази особеност на книгата ми се струва особено важна, тъй като прави децата част от миналото и Земята. Намира мястото им сред неразделните брънки от дългата верига поколения, живели на нея. Но същата тази особеност прави текста, поместен на страниците между двете корици, по-скоро неподходящ за най-малките читатели/слушатели.

„Искам лято през септември,

от октомври до декември,

после чак до месец май,

плюс три месеца за край.“

Ако и вие обичате да събирате сезонни сувенири и се наслаждавате на природната естествена магия, споделете с детето си една бърза разходка през годишните времена и месеци. Или отпивайте на малки глътки ромолящите стихове – всеки, когато му дойде времето.

 

Вземете книгата с код DK19 от Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.