Почти двойно повече прочетени е-книги сред децата

В четвъртото издание на двугодишния си доклад за детското и семейно четене (Kids & Family Reading Report), издателство Scholastic наблягат на ефекта от нарастването на дела на прочетените е–книги върху читателските навици на децата на възраст от 6 до 17 години. Докладът беше представен в началото на тази седмица.

Изпълнителният директор на Scholastic, Дик Робинсън, споделя, че „много неща са се променили” от излизането на първия им доклад през 2006г., съобщава сайтът на Publishers Weekly.

Въпреки че навлизането на е-книгите сред децата е по-бавно отколкото сред възрастните, те определено стават все по-голяма част от детския медиен свят. Проучването показва, че 46% от децата на възраст от 6 до 17 години са прочели поне една е-книга, сравнено с 25% през 2010г.

Най-предпочитаните за четене устройства са лаптоп/нетбук (22%), следвани от iPad/таблети (21%), а е-четците (напр. Kindle/Nook/Sony Reader) достигат 19%.

Не е изненадващо, че най-много е-книги са били прочетени у дома, тъй като малко училища разполагат със собствени дигитални устройства. 75% от децата са чели е-книга у дома, 27% – в училище, а 13% – в библиотека.

Проучването на Scholastic установява, че 49% от децата биха чели повече, ако имаха по-голям достъп до е-книги, сравнено с 33% през 2010г. Общият процент на децата, които четат за забавление обаче е спаднал на 34% през изминалата година, при 37% през 2010г., тъй като ползването им на технологии се е увеличило.

Делът на 9-17-годишните, които споделят, че ще продължат да четат печатни книги е спаднал на 58% от 66% през 2010г.

Scholastic са едно от водещите издателства на детска литература в световен мащаб. Kids & Family Reading Report е резултат от провежданото от издателството на всеки две години национално проучване в САЩ. Целите му са установяване на отношението към четенето на децата и техните родители във все по-дигитализиращия се свят, както и факторите влияещи на детското четене.

Вижте и кои са 10-те тенденции в света на детските книги през 2013 година според Scholastic.

Автор: Лора Филипова