Почина Дик Бруна – „бащата“ на зайчето Мифи

Снимка: Inge Van Mill

Холандският илюстратор и писател на детски книги Дик Бруна е починал в дома си на 89-годишна възраст, съобщава The New York Times, позовавайки се на информация на сайта на автора. Бруна става световно известен с книжките за малкото бяло зайче Мифи, предназначени за най-малките читатели.

„Той е най-превежданият холандски автор след Ане Франк“, казва специалистът по детска литература към Холандската фондация за литература Агнес Фогт, „и в този смисъл е един от най-значимите автори, освен илюстратори, които Холандия някога е имала.“

Бруна е написал и илюстрирал 124 детски книги в продължение на 60 години. Творбите му са преведени на 50 езика в 85 страни, а образът на Мифи поражда цяла индустрия за съпътстващи продукти.

Вдъхновението за създаването му идва след като забелязва бягащо в гората зайче при разходка сред природата. Първата книга за Мифи е публикувана през 1955 година и е последвана от още 30. Те се отличават с малкия си формат и квадратна форма, което ги прави изключително удобни за малките ръчички, а стилът на Бруна е максимално опростен – малко илюстрации, предимно в основните цветове, и кратки изречения.

Самият Дик Бруна казва са собствените си творби:

„Прекарвах много време да направя рисунките си възможно най-простички, като отстранявах излишното, докато стигнах до отличителния резултат.“

И добавя:

„Оставям много на детското въображение.“

Бруна е роден на 23 август 1927 година в Утрехт. В желанието си да стане художник известно време живее в Париж, а после учи в Държавната академия за изящни изкуства в Амстердам, но не я завършва. Започва работа в издателската къща на баща си, където създава плакати, рекламни материали и корици на книги. Писането и илюстрирането на детски книжки първоначално е страничен проект. Макар и да не става художник, името на Дик Бруна се превръща в част от холандския канон в изкуството и дизайна.