#ПочетиМе 2022 – равносметката

Една неделя (едва неделя!) от края на  „#ПочетиМе – открий книгите“ подготовката за второто издание на кампанията вече тече. Инициативата, организирана съвместно с екипа на „Етюд-и-те на София“, целеше създаването на първия по рода си архив с книги за НЕчетене – обекти от публичното пространство, изобразяващи книгите, техните автори и читатели.

В цифри първите почетимски постижения изглеждат така:

  • 14 дни (от първи до четиринадесети август);
  • 19 населени места (част от тях – с повече от една отбелязана локация);
  • възраст на ентусиастите фотографи – от 7 до 60+ години (според данни, предоставени от самите участници).
Пейка книга до входа на бургаското пристанище. Снимка: Теодора Стефанова

В изграждането на архива бяха включени снимки, отговарящи на следните условия:

-> да бъдат произведение на изкуството (изобразително изкуство, скулптура и пр.);
-> да бъдат създадени с некомерсиална цел и достъпът до тях е свободен (не зачетохме обекти, ситуирани в частни имоти или изискващи входна такса за разглеждане);
-> да бъдат лесно откриваеми и без предварително планиране (например по време на неангажираща разходка в града или сред природата);
-> да могат да “говорят” и на незапознатите с представената творба.

Зоркото фотооко на почетимеца улови десетки статуи и графити на/с четящи и пишещи хора, послания от видни родни поети, водни огледала на поезията, стълбове с кирилски и глаголически букви, химни по фасади, пейки книги. Всички одобрени кадри станаха част от интерактивна карта с логото на #ПочетиМе, а много от тези, които не влязоха в архива, сполучиха да разкажат своите истории в специална публикация, посветена на литературните забележителности на България.

Книжен графит на фасадата на Драматичния театър в Пловдив. Снимка: Десислава Иванова

За улеснение на желаещите да допринесат към архива бяха разработени информационни материали с QR код, синтезирани данни и шрифт за хора с дислексия Adys, използван по всички правила (максимално отстояние между буквите и редовете, липса на рязък цветови контраст между буквите и фона, липса на двустранно подравняване). Доверихме се на Adys и за сертификатите за участие, които раздадохме на всеки активен почетимец. С награда от нашата томбола – книгата „Литературна София“ на фотографа Иван Шишиев – си тръгна г-жа Силвия Тончева от гр. Силистра. Името й бе избрано с програмата Comment Picker, генерираща имена и номера на произволен принцип.

За да бъде кампанията максимално достъпна, регистрация в нея бе възможна и чрез Eventbrite, където нейните условия и цели бяха описани на английски език. На неизползващите социалните мрежи предложихме участие през платформата за добротворство TimeHeroes. Инициативата привлече интереса на фирми, детски центрове, образователни платформи и частни лица, бе двукратно отразена във вторничния бюлетин на българския НПО портал и в ефира на Българско национално радио.

И все пак нейният най-голям успех остава положителното усещане на почетимците спрямо каузата.

Някои от тях споделят, че отведнъж са започнали да забелязват от колко много книжни обекти са заобиколени в своите ежедневни разходки. Други твърдят с убеденост, че участието им в следващи години е неминуемо. А ние си пожелаваме архивът с книги за нечетене да продължи да расте, за да ни напомня, че България цени и вярва в четенето.