По следите на Вермеер

Няма начин да не се нахвърля на книга, която обещава разкриване на художествена загадка и в чието заглавие присъства името на велик художник като Вермеер. Хич не се двоумих и чевръсто грабнах „По следите на Вермеер” на Блу Балиет.

Още от първите страници разбрах, че не съм сгрешила в избора. Първо, илюстраторът Брет Хелкуист е направил превъзходни рисунки към текста, а в началото на книгата има и карта на квартала, в който се развива действието. Второ, важна част в книгата играе логическата игра пентомино. За вас не знам, но аз не мога да устоя на която и да е логическа игра. И трето, в рисунките е закодирано съобщение, което читателят трябва да открие с помощта на своята наблюдателност и съобразителност.

А за какво става въпрос все пак?

Една октомврийска вечер трима души в квартал на Чикаго получават едно и също писмо, с което неизвестно лице иска съдействието им за разкриването на отдавнашно престъпление към един от най-великите художници. Скоро след това е открадната картина на холандския художник Вермеер, точно когато пътува към изложба в Чикагския Институт по изкуство. За всеобща изненада крадецът изпраща отворено писмо до вестниците, в което оповестява, че ще унищожи картината, ако не бъде направена внимателна преоценка на авторството на всички творби на Вермеер.

Някак неусетно 12-годишните съученици Петра Андалий и Колдър Пилейс се оказват забъркани в случая. Пишещата дама от едноименната открадната картина се явява на Петра с молба да я спаси, а комплектът пентомино, с който Колдър не се разделя, сякаш му подсказва как да разрешат случая с наглата кражба.

Странните случки не спират и сякаш за да подсили догадките на децата в ръцете им попада книга на Чарлс Форт с необичайното заглавие „Ето!”. Форт е смел мислител, който педантично издирва и събира информация за странни и необясними случки като дъжд от жаби или внезапни изчезвания на хора. Той вярва, че всяка необикновена случка има обяснение, макар и ние да не го знаем.

Петра и Колдър са запленени от идеите на Форт за взаимосвързаността на всичко и започват да подозират  голяма част от възрастните около тях – страхотната им учителка госпожица Хърси, бащата на Петра и възрастната съседка г-жа Лорианна Шарп. Двамата обаче са страхотен екип – умело използват интуиция и логика, проявяват наблюдателност, съобразителност и смелост. А това в крайна сметка им позволява да разкрият мистерията и да спасят пишещата дама на Вермеер.

Спирам! Няма да ви развалям удоволствието от четенето и разкриването на загадката, защото това си е престъпление по моите разбирания. Оставям ви да вървите по следите на Вермеер с Петра и Колдър, а аз отивам да си търся пентомино.

 Автор: Лора Филипова