Пловдив е домакин за девети път на националната инициатива „Да рисуваме заедно!“

Националната инициатива „Drawing Day, България, да рисуваме заедно!“ ще се проведе за девети път в Пловдив на 2 юни 2018 г. от 10:00 до 12:30 часа в „Цар Симеоновата градина” (до „Пеещите фонтани”). При дъждовно време малките творци ще рисуват в Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“. Щафетата се осъществява съвместно с дирекция „Спорт и младежки дейности” на Община Пловдив.

Тазгодишната темата е „Свободна България”. Доброволците от Центъра за работа с доброволци и „Лео клуб – Пловдив” ще  посрещнат и ще почерпят с лакомства децата.

Георги Титюков – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” на Община Пловдив – ще връчи награди на всички участници в импровизираната изложба от 12:30 ч., която те сами ще подредят. Всички творби могат да бъдат разгледани и след това в Детски отдел, както и в Интернет на www.facebook.com/DrawingDayBG.

„Това е ден, в който можеш да покажеш на другите, че вярваш в уменията си да създаваш красота, да споделяш и да се чувстваш свободен, а това дава надежда за по-добро бъдеще.“,

разказва Мария Петрова, ръководител на събитието за цяла България и координатор на Центъра за работа с деца към РНБ „Иван Вазов”.

„Започнахме с 5 града през 2010 г., а през 2013 г. станахме 15. На други места (и в момента) се обособяват групи, които се подготвят да споделят своите творби и миговете, които са посветили на общуването с изкуството. Почти от създаването на инициативата с нас са Бургас, София, Пазарджик, Ловеч, Труд, Стамболийски, Царацово, Лясковец, а наскоро се присъединиха още Благоевград, Силистра, Троян, Казанлък.“,

допълва тя.

Входът е свободен, а материалите са осигурени от организаторите.

Идеята на инициативата „Да рисуваме заедно!“, която съществува от 9 години, е да се създадат 1 000 000 рисунки за един ден. Общуването и споделянето на създадените творби става чрез социалните мрежи в Интернет.