Пилар Молина Йоренте: „Обичам да създавам такива обкръжения, които стимулират приключенията вътре в читателя“

Пилар Молина Йоренте е родена в Мадрид на 11 декември 1943 г. Едно от най-любимите занимания на нея и сестра ѝ в детството е да си измислят истории и да ги разиграват, най-често използвайки хартиени кукли, изрязани от списания. Тръгвайки с идеята да продължи създаването на своите герои с помощта на рисуването, Пилар изучава изобразително изкуство, филология и музика. Скоро бъдещата писателка осъзнава, че за да съживи своите герои и да ги накара да се развихрят така, както го правят във въображението ѝ, трябва да започне да пише книги.

Първият роман, който написва – Ut y las estrellas („Ут и звездите“), – ѝ донася наградата Premio Doncel de la Novel през 1964 г. В периода 1971 – 1972 г. печели наградата Premio Doncel de biografía за книгата El terrible florentino („Ужасният флорентинец“). През 1973 г. тя ѝ донася и наградата на католическата комисия за децата CCEI. Освен редицата национални награди, Йоренте получава и световно признание – през 1994 г. книгата El Aprendiz („Чиракът“) ѝ донася приз „Милдред Л. Батчелдър“ и наградата на Американската библиотечна асоциация. През 2013 г. книгата „Теса“ (изд. „Ергон“) ѝ донася престижната испанска награда Edebé. Автор е общо на 17 романа за деца и юноши.

Пилар Молина говори няколко езика, които ѝ позволяват да превежда детски произведения както от чужди езици, така и от кастилски. Освен писател и преводач, тя е и илюстратор. Сътрудничи на различни издатели в разработката и реализацията на книги за изкуството. Участва и в съставянето на учебници и помагала за деца и юноши.

Ето и малко интересна информация за героите ѝ, за успехите и за писателските ѝ навици:

  • Йоренте споделя, че героите винаги имат някаква прилика с автора и в случая с Теса това вероятно е умението ѝ да се справя със страха, любознателността ѝ, увлечението по архитектурата.
  • Разказва, че писателският процес е съставен от две части: онова, което искаш да кажеш – сюжет, герои, гледна точка – се появява по всяко време на деня и не е необходимо да седиш на маса пред бял лист. Идеите ѝ хрумват докато пазарува, кара кола, глади или готви. Щом идеята за книгата се избистри в главата ѝ, тя предпочита да пише в спокойната прегръдка на нощта.
  • Йоренте смята, че няма такова нещо като да те споходи писателска муза – идеята да разкажеш история може да се появи по всяко време, но оттам нататък е въпрос на време и интерес да се отдадеш на идеята, която те е грабнала първоначално.
  • Когато пише, обича да провокира въображението на читателя през заобикалящата го среда. Смята, че не е необходимо да превръщаш героя в шпионин, да го изпращаш на експедиции в космоса или да търси съкровища, защото лесно се натъкваме на огромни приключения, понякога недовършени, понякога свързани с хората, които срещаме ежедневно.
  • Обича да пише за деца и юноши, защото непрекъснато е заобиколена от тях и не вижда никакъв смисъл да се „преквалифицира“ в автор на книги за възрастни.
  • Тя е от творците, които пишат произведенията си директно на компютър.
  • Сред любимите ѝ книги от детството са приказките на Оскар Уайлд, романите на Карл Май, „Илиада“ и „Одисея“, Данте Алигиери, Шекспир.
  • Много е критична към работата си, но по-скоро търси мнението на читателите сред издаване на книгата, отколкото съвети по време на писането.
  • Книгата ѝ „Чиракът“ е включена в учебните планове на някои преподаватели в САЩ, за да обясняват по интересен и достъпен начин на своите ученици времето на Ренесанса.

Книгата „Теса“ (изд. „Ергон“), преведена и илюстрирана на български език от Светла Христова, е първата книга на Пилар Молина Йоренте на български език. Тя се издава с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ и е част от кампанията „Северно лято“.

Информацията подбраха: Вал Стоева и Гергана Гинева