Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятели

Немският семеен филм от 2014 година „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятели“ е по кината от 25 декември и като верни фенове на стареца и неговото котараче, с децата бързичко си купихме пуканки и се настанихме в киносалона. Филмът е заснет по мотиви от 4 от книжките на популярния и у нас шведски писател и илюстратор Свен Норквист – „Как Финдъс се загуби, когато беше малък“, „Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс“, „Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата“ и „Как Финдъс пропъди петела Карузо“. Норквист е сценарист на филма, заедно с Томас Спрингер, а режисьор е Али Самади Ахади.

В ролята на добродушния дядо Петсън е Улрих Ньотен, който се е справил повече от добре. Финдъс е анимиран от компанията „Пиксомондо“ и е точно какъвто го познавате от историите на Норквист – пакостлив, немирен и обичлив. Озвучен е с гласа на Роксана Самади, а крайният резултат е отличен.

Досадният съсед Густавсон, когото срещаме и в книгите, във филма се появява по-често и то неизменно в компанията на кучето си Апо, което упорито отказва да се държи като ловджийско куче. Така ловните опити на Густавсон са неизменен повод за много смях и комични ситуации.

Невинно-забавните патила на Финдъс и Петсън са сред любимите истории на всички вкъщи, а голяма част от очарованието им идва от пълните с шеговити подробности илюстрации на Свен Норквист, които при всяко разглеждане разкриват нещо ново. За мое удоволствие голяма част от тези детайли са пресъздадени във филма, така че потапянето в уютния и простичък свят на най-добрите приятели Петсън и Финдъс е съвсем лесно.

Вижте трейлъра на филма:

Порадвайте се и на песничката за панталончето:

Ако досега не сте чели историите за Петсън и Финдъс, сега е времето да го направите. Ето и ревюта на останалите им приключения: “Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”, “Финдъс се изнася от къщата на Петсън”, “Как Финдъс оправи неразбориите в градината”, “Как Финдъс развесели тъжния Петсън” и “Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора”.

Автор: Лора Филипова