Петсън, Финдъс и коледните чудеса

 

Котарачето Финдъс и неговият стопанин Петсън са едни от най-любимите герои на децата ми и книгите на Свен Норквист са едни от най-четените у дома. Аз изпитвам особени симпатии към немирното коте със зелени раирани панталони и докато децата ми растяха, непрекъснато откривах у Финдъс техни черти и начин на поведение. Можете да си представите радостта ми, когато видях нова книга с любимите ни герои.

„Петсън и Финдъс и как по Коледа се случват чудеса“ (изд. Фют) е доста по-дълга от познатите ни досега истории (разделена е на отделни глави), а действието се развива в седмиците преди Коледа. Финдъс неспирно пита и разпитва за дядо Коледа и накрая Петсън неволно му обещава, че добрият старец не просто ще му остави подарък, а и ще влезе у тях, за да си побъбрят малко. Ако старецът се е надявал, че с това въпросите ще приключат, излъгал се е (тази ситуация е позната на всички родители).

Петсън не може да разочарова своето коте, затова трябва да измайстори механичен дядо Коледа, който в празничната нощ да почука на вратата, да попита има ли послушно коте в къщата и да остави чувала с подаръци. Задачата е доста трудна, защото Финдъс е изключително наблюдателно и любопитно котараче и веднага ще забележи, че дядо Коледа не е истински. Старецът хвърля много мислене, планиране, проектиране и сглобяване и не пести усилията си. Дали ще успее да създаде достатъчно правдоподобен дядо Коледа? За капак, целта на заниманията му трябва да остане тайна за Финдъс.

„Петсън и Финдъс и как по Коледа се случват чудеса“ предлага уютна и мила история за приятелството, добрите намерения, спазването на обещания в добре познатия стил на Норквист. Текстът е по-дълъг, но отново присъстват многобройни илюстрации, изпълнени с десетки закачливи и комични подробности, които те привличат да ги разглеждаш отново и отново.

Книгата е идеалното четиво, което да споделите с децата си през настъпващата есен в няколко поредни дни. Можете да се редувате в четенето на отделните глави или пък да влезете в ролята на уморен слушател. Освен чисто удоволствие от четенето и повод за упражняване на читателските умения на децата, коледната история на стареца и неговото котараче ще даде много поводи да поговорите с тях за духа на семейните празници, за изпълняването на обещания, за смисъла на подаръците, за любопитството, за нуждата от упоритост и изобретателност, за да постигнеш целите си. Както и за най-важния въпрос: Има ли дядо Коледа? Оставям сами да научите отговора от Свен Норквист.

Това, което ми липсва в българското издание е твърда корица и доза по-внимателна работа на коректора.

Припомнете си останалите истории на Петсън и Финдъс: „Как Финдъс се загуби, когато беше малък“, “Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”, “Финдъс се изнася от къщата на Петсън”, “Как Финдъс оправи неразбориите в градината”, “Как Финдъс развесели тъжния Петсън”, “Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора”, “Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс”, “Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата” и “Как Финдъс пропъди петела Карузо”.

Автор: Лора Филипова