Пет причини децата да учат програмиране

Вероятно мнозина от вас смятат, че децата живеят прекалено много в дигиталния свят и няма нужда да прекарват допълнително време пред компютъра, опитвайки се да програмират. Вижте 5 от причините, поради които запознаването на децата с основите на програмирането е полезно за тях, според сайта kodable.com, и помислете отново.

  • Ученето на програмиране дава на децата сили и умения да изразят себе си по страхотен начин. Способността да общуваш с машините е вероятно най-близкото нещо до суперсила, което може да бъде преподавано. Благодарение на програмирането децата се учат да контролират роботи и машини; успяват да задават сложни задачи на компютрите; превръщат креативността в интерактивна реалност, а идеите им могат да станат достъпни за милиони хора по света.
  • Лесно е като ученето на чужд език. Игрите и приложенията с езици за визуално програмиране показват на децата логиката и концепцията на програмирането още преди те да могат да четат. И също както с ученето на чужди езици, най-добре е да се започне отрано.
  • Разностранното обучение в ранна възраст е от полза за децата. 5-6 години е възрастта, в която развитието на децата преминава от възприемане на околната среда към осъществяване на логически връзки. Един добър пример от Естония , родината на Skype  и една от първите страни въвела електронно правителство: първокласниците в държавните училища там учат програмиране!
  • Овладяване на технологиите. Децата преминават от обикновено използване на технологиите към създаване на технологии и себеизразяване по различни нови начини.
  • От програмистите има голяма нужда! През следващите 10 години програмирането ще бъде една от десетте професии с най-голям ръст. Според статистически изследвания за САЩ, се очаква свободните работни места за програмисти да надхвърлят завършващите компютърни науки студенти с 1 милион.

Статията е част от кампанията на „Детски книги“ Дни на книгите за програмиране за деца 2017 от 17 до 21 май. Следете сайта за още ревюта и интересни материали и не пропускайте да насърчите детето си да се включи в конкурса за Scratch анимация.

Превод и адаптация: Яна Кръстева